Hrskave i zdrave: Prženice bez ulja su ljetni hit za doručak

Prženice su idealne za doručak, a odlično će poslužiti i kao večera ili užina. Međutim, iako veoma ukusne, one imaju jednu manu – upijaju mnogo ulja tokom prženja.
Ipak, i za ovo postoji rješenje – priprema u rerni. Ovako spremljene neće upiti ni kap ulja, a ukus će biti odličan kao i kada se pripremaju na tradicionalni način.
Sastojci

Pogledajte historijski snimak Josipa Pejakovića iz 1992. godine iz Sarajeva: "Ne damo Bosne"
- 10 parčića starog hljeba
- 3 jaja
- 1 dl mljeka
- prstohvat soli
- prstohvat šećera
Priprema
Jaja umutite sa mlijekom i dodajte so i šećer. Svako parče hljeba dobro natopite mješavinom, pa redajte u pleh obložen papirom za pečenje.
Ako je hljeb tvrđi i stariji, natopljene prženice ostaviti da odstoje pet minuta u plehu, pa ih staviti da se peku.
Pecite ih u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 15 minuta ili dok ne dobiju zlatno-žutu boju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.