Hidratacija na prvom mjestu: Ove namirnice će vas držati u životu tokom vrelih dana

0
Radiosarajevo.ba
Hidratacija na prvom mjestu: Ove namirnice će vas držati u životu tokom vrelih dana
Foto: Pexels / Ilustracija

Hidratacija je ključni element za očuvanje zdravlja i vitalnosti tijela. Tokom ljetnih mjeseci, naročito kada su temperature visoke i tjelesna aktivnost povećana, pravilna hidratacija postaje još važnija.

Nutricionisti naglašavaju kako je pravilno održavanje ravnoteže tjelesnih tekućina ključno za optimalno funkcioniranje organizma.

Uz stalni unos vode dobro je konzumirati i hranu koja hidrira jer dehidracija može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Preporučena dnevna doza unosa vode je oko dva litra, a organizam se može osvježiti i sljedećim namirnicama.

Bursać: Trojka guta baš veliku srpsko-hrvatsku žabu krastaču!

Bursać: Trojka guta baš veliku srpsko-hrvatsku žabu krastaču!

Lubenica

Ljeto je gotovo nezamislivo bez hladne, sočne lubenice. Sadrži oko 95 posto vode pa je odlična za hidrataciju organizma. Osim toga, dobra je za probavu, a može i utažiti žeđ. Može se kombinirati s voćem, a od nje se mogu raditi različite vrste koktela i pića.

Krastavac

Poznato je da krastavac hidratizira i osvježava kožu, a isto je i kada se konzumira. Ovo povrće djeluje kao diuretik i održava ravnotežu vode i soli u tijelu, a postotak vode koji sadrži sličan je onom u lubenici. Nutricionisti navode da jedan krastavac dnevno može pomoći u hidrataciji organizma, a sadrži kalij, magnezij i mangan koji su ključni za dobro funkcioniranje organizma.

Jagode

Ljeto je nezamislivo i bez jagoda koje, poput lubenice i krastavca, sadrže preko 90 posto vode. Uz vodu, kroz jagode se u organizam unose i razni vitamini i minerali, kao i limunska, vinska i jabučna kiselina. Mogu se jesti same, u voćnoj salati, smoothiejima, kolačima, sa zobenim pahuljicama...

Dinja

Gdje su lubenice, ima i dinja. Bogata je vitaminima, mineralima, antioksidansima te doprinosi općem zdravlju organizma. Sastoji se od oko 90 posto vode, bogata je kalijem i može se konzumirati na razne načine. Osim u salate, može se dodati i sladoledu, koktelu, jogurtu, prenosi Espreso.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije