Hercegovački pčelar savjetuje: Na ova tri načina možete prepoznati lažan med

2
Radiosarajevo.ba
Hercegovački pčelar savjetuje: Na ova tri načina možete prepoznati lažan med
Foto: Pexels / Med/Ilustracija

Na tržištu Bosne i Hercegovine pojavljuje se sve više lažnog meda što predstavlja ozbiljnu prijetnju za zdravlje potrošača.

Pčelarska društva isto kao i inspekcijski organi potvrdili su ovu problematiku, ističući važnost poduzimanja mjera opreza prilikom kupovine meda.

"Tržište je preplavljeno velikim količinama lažnog meda. Što je najgore od svega, oni ljudi koji se svakodnevno ne susreću s medom, vrlo će teško razlikovati onaj pravi od lažnog", izjavio je za Hercegovina.info Marko Bilić, predsjednik opštinskog društva pčelara Zapadnohercegovački kanton.

Kevin Spacey negirao nove optužbe za seksualno uznemiravanje: "Sve je to bio dio njihovog plana"

Kevin Spacey negirao nove optužbe za seksualno uznemiravanje: "Sve je to bio dio njihovog plana"

Istina je da detaljna analiza predstavlja najpouzdaniji način provjere stvarnog sastava meda. Međutim, svjesni smo da većina potrošača nema priliku ili sredstva za provođenje takvih analiza kod kuće. Upravo iz tog razloga, otkrilo se kako ćete provjeriti nalazi li se u vašoj teglici pravi ili lažni med. Evo i savjeta:

Okrenite teglu naopako. Jednom kada je okrenete naopako, s vrha prema dnu, u njoj bi se trebao stvoriti jedan balončić ispunjen zrakom. Taj balončić trebao bi lagano kliziti od vrha prema dnu. Ako ne klizi, med je lažan.

Zašto pčele bodu samo jednom?

Zašto pčele bodu samo jednom?

Uzmite med kašičicom i pustite da gravitacija odradi svoje. Ukoliko med klizi s kašičice u jednoj niti koja se ne prekida, tada u ruci držite teglu pravog, domaćeg meda. Ukoliko se nit svako malo prekida, imamo loše vijesti za vas. U rukama držite teglu meda u koji je nešto dodano ili nije prerađen kako bi trebao biti.

Stavite malu količinu meda u decilitar mineralne vode. Pravi med trebao bi ostati na dnu čaše. Ukoliko balončići izbacuju med na površinu, nažalost, prevareni ste. "Prema nekom pravilu, pravi med, u šta god da bi ga stavili ili s nečim pomiješali, makar to bila neka mrvica nečega što je tu upalo, med bi to trebao izbaciti na svoj vrh", objasnio je Bilić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije