Halloween specijalitet: Uživajte u fantastičnoj čorbi od bundeve
Tokom zimskih mjeseci, čorbe su nezaobilazan dio mnogih trpeza, topla, hranjiva jela koja griju i tijelo i dušu.
Među brojnim varijacijama, čorba od bundeve zauzima posebno mjesto zbog svog bogatog ukusa i kremaste teksture. Poznata britanska kuharica Mary Berry podijelila je recept za jednostavnu, ali izuzetno ukusnu čorbu od bundeve, otkrivši jedan sastojak koji čini razliku, med.
Mary Berry ističe da se povrće, umjesto da se kuha, peče u rerni, čime se pojačava njegov prirodni ukus i stvara dublja aroma bez potrebe za dodatkom mliječnih proizvoda. Glavni sastojci su bundeva, crvena paprika, mrkva, luk i svježi đumbir. Kada se povrće ispeče, ono dobija blago karamelizovanu notu koja čorbi daje bogat i pun okus.
Dubravko Barbarić za Radiosarajevo.ba: Želja nam je da se vratimo u Skenderiju, ali...
Poseban trik leži u dodatku jedne kašike meda nekoliko minuta prije kraja pečenja. Med ne samo da pojačava prirodnu slatkoću bundeve, već pomaže i da se povrće ljepše zapeče, dajući čorbi složeniji ukus bez gorčine. Upravo ovaj mali dodatak, prema Mary Berry, čini da čorba bude savršeno izbalansirana između slatkog i slanog.
Nakon pečenja, povrće se pomiješa s đumbirom koji se kratko proprži na maslinovom ulju, a zatim se doda povrtni temeljac. Sve se zajedno kratko prokuha, a zatim izblenda dok se ne dobije svilenkasta, kremasta tekstura. Na kraju se čorba samo lagano zagrije prije serviranja.
Ova jednostavna, a profinjena čorba najbolje se poslužuje topla, uz krišku hrskavog hljeba. Zahvaljujući spoju pečene bundeve, đumbira i meda, Mary Berryin recept donosi savršenu kombinaciju aroma koja će ugrijati svaku zimu i zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.