Gotov za 20 minuta: Kolač od kokosa savršen za tople ljetne dane
Ovaj kremasti i sočni kolač doslovno se topi u ustima i kao stvoren je za tople ljetne dane. Brzo je gotov i ne mora se peći, tako da ne morate cijelo poslijepodne provesti u kuhinji.
Sastojci:
oko 300 grama petit keksa
500 grama mascarpone sira
500 ml vrhnja za šlag
200 grama bijele čokolade
200 grama kokosa
malo mlijeka za umakanje
Priprema:
1. Kekse umačite u mlijeko i složite na pladanj s obručem (20 X 28 cm). Možete ih slagati i u lim za pečenje.
2. U posudu dodajte mascarpone sir i istopljenu bijelu čokoladu koju ste prohladili. Izradite mikserom.
3. Posebno izradite vrhnje za šlag, ali nemojte ga premutiti. Čim šlag očvrsne tako da ne klizi niz posudu kada ju okrenete, dovoljno ste miksali.
4. Šlag dodajte u pripremljeni mascarpone i polako miješajte špatulom.
5. Dodajte kokos i sve sjedinite.
6. Pola kreme rasporedite preko keksa.
7. Ostatak keksa umačite u mlijeko i slažite preko kreme.
8. Preostalu kremu rasporedite preko keksa.
9. Kolač stavite u hladnjak, najbolje preko noći da keksi omekšaju i sastojci se sljube, piše Atma.
I to je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.