Ispecite pile u lubenici: Takvo nešto još sigurno niste probali
Ako vam je dosadila klasična piletina ili samo želite probati nešto novo – onda morate kušati pile iz lubenice.
Odrežite dno lubenice kako bi stajala stabilno, a zatim je prepolovite kako je pokazano niže u videu, otprilike nešto iznad polovice. Potom kašikom izvadite meso.
Očistite pile pa za začinite ga solju i biberom pa unutar piletina stavite cijeli limun koji ste prethodno izboli vilicom i prerezali na pola.
Unutar pileta stavite žlicu sojinog umaka pa sojinim umakom napunite polovicu šalice te premažite pile izvana. Čajnom kašikom mješavine začine pospite pile, stavite ga u lubenicu i poklopite odrezanim dijelom lubenice. Štapićima za ražnjiće učvrstite poklopac lubenice pa je stavite na protvan za pečenje.
Sve stavite u pećnicu zagrijanu na 200°C i pecite dva sata. Nakon dva sata, temperaturu smanjite na 150°C i pecite još tri sata. Kada je gotovo, iz lubenice izvadite piletinu.
Potom, odvadite tri šeflje tekućine iz lubenice i stavite ih u lonac. Kad prokuha malo maslaca i miješajte dok se ne otopi – dobit ćete umak koji možete preliti po piletini.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.