Globalni izvještaj o prehrani: Polovica svjetske populacije loše se hrani
Gotovo polovica svjetske populacije podložna je lošoj prehrani, što štetno utječe na zdravlje, no ima i negativne posljedice za planet na kojemu živimo, ističe se u godišnjem izvješću koje je u utorak, pod nazivom "Globalni izvještaj o prehrani" (GNR) objavljeno prema podacima što su ih prikupile organizacije poput UN-a, FAO-a, WHO-a i Unicefa.
Po podacima GNR-a 48 posto ljudi u svijetu u ovome trenutku konzumira previše ili premalo hrane.
Nastavi li se aktualni trend, svijet neće uspjeti ispuniti osam od devet prehrambenih ciljeva Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) do 2025.
Bravo | Profesori-vijećnici paušalima stipendiraju svoje bivše učenike za nastavak školovanja!
Posebno se to odnosi na smanjenje broja premršave djece za svoju visinu, zaostajanje djece u razvoju (odnosi se na djecu koja su premala za svoju dob), kao i na smanjenje broja pretilih odraslih osoba.
U izvještaju se kaže da gotovo 150 miliona djece u svijetu, mlađe od pet godina zaostaje u fizičkom razvoju, preko 45 milijuna ih je premršavo za svoju dob, a istodobno ih gotovo 40 milijuna u svijetu pati od prekomjerne tjelesne težine.
Izvještaj otkriva i da je u svijetu pretilo ili pati od prekomjerne tjelesne težine više od 40 posto muškaraca i žena, što je oko 2,2 milijarde ljudi.
"Broj smrtnih slučajeva zbog loše prehrane, koji se mogao izbjeći ili spriječiti, od 2020. godine porastao je za 15 posto" i danas čini "četvrtinu svih smrtnih slučajeva odraslih osoba u svijetu", rekla je AFP-u predsjednica skupine neovisnih stručnjaka GNR-a, Renata Micha.
"Globalni rezultati do kojih smo došli upućuju na to da se u posljednjih deset godina način prehrane stanovništva nije poboljšao te danas predstavlja veliku prijetnju zdravlju ljudi i očuvanju planeta na kojemu živimo", dodala je.
Prema podacima iz izvješća, ljudi ne konzumiraju preporučene količine namirnica koje su dobre za zdravlje, poput voća i povrća.
Ne iznenađuju da zemlje s niskim dohotkom bilježe najmanju potrošnju ovih namirnica.
Istodobno stanovnici zemalja s višim dohotkom konzumiraju najviše hrane koja ima štetan učinak na zdravlje, a radi se o previše crvenog mesa, mliječnih proizvoda i zaslađenih i gaziranih napitaka. U tim je državama evidentiran najveći broj osoba s prekomjernom tjelesnom težinom.
GNR je izračunao i da je globalna potražnja za hranom u 2018. godini proizvela oko 35 posto emisija stakleničkih plinova.
"Hrana životinjskog porijekla općenito ima veći ekološki otisak po proizvodu od hrane biljnog porijekla", kaže se u izvješću.
Na kraju se navodi podatak po kojemu pandemija COVID-19, ne samo da je globalno znatno narušila prehrambene i zdravstvene sisteme, već je u ekstremno siromaštvo gurnula dodatnih 155 miliona ljudi.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.