Stručnjaci / Francuski epidemiolog: Smanjite jelo, pretilost je rizični faktor za COVID-19

08. 04. 2020. u 18:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 94

Pretilost je veliki rizični faktor za ljude zaražene novim koronavirusom i Sjedinjene Države naročito su izložene zbog visoke stope pretilosti u toj zemlji, izjavio je u srijedu glavni francuski epidemiolog.

Profesor Jean-François Delfraissy, čelnik naučnog vijeća koje savjetuje vladu o epidemiji, rekao je da je 17 miliona od 67 miliona Francuza u ozbiljnom riziku zbog dobi, postojećih bolesti i pretilosti.

"Virus je strašan, može pogoditi mlade ljude, posebno pretile. Oni moraju biti posebno oprezni", rekao je Delfraissy francuskom radiju.

"Zbog toga smo zabrinuti za naše prijatelje u Americi gdje je problem pretilosti dobro poznat i gdje će vjerovatno zbog imati najviše problema", dodao je.

Delfraissy je naveo da 88 posto zaraženih ima samo blaže simptome. Stopa smrtnosti među mladima koji su u bolnice stigli s teškim simptomima covida-19 je dva posto, ali među onima narušenog zdravlja 14 posto. Unatoč brzom širenju virusa, Francuska je još daleko od toga da je 50 do 60 posto stanovništva zaraženo i oporavljeno, tačka u kojoj se postiže određeni stepen kolektivnog imuniteta, kaže Delfraissy.

"Prvi podaci govore o tome da je broj ljudi koji su stekli imunitet manji nego što smo mislili, između 10 i 15 posto", istaknuo je veteran infektivnih bolesti koji je vodio francuska istraživanja Ebole i AIDS-a. Naglasio je da je prerano ukidati karantenu u Francuskoj koja je uvedena 17. marta i trebala bi trajati do 15. aprila, navodi Hina.

KOMENTARI (3)