Garantujemo: O ovakvom poklonu za 8. mart, pričat će se dugo
Sigurni smo, nadamo se, vjerujemo, da žene u bh. domovima često uživaju u slasnim obrocima koje im spreme njihovi partneri.
No, ako i nije tako običaj, jer, nema svako talenta za kuhanje, možda biste ipak ovog 8. marta mogli iznenaditi voljene, suprugu, djevojku, majku, baku/nanu, sestru, drugaricu, kolegicu... jednom ukusnom tortom!
Garantujemo, o ovakvom poklonu za 8. mart, pričat će dugo.
Ministar odbrane NATO države: 'Rusija je već počela s napadima, Putin zna kako da nas povrijedi'
Vrlo čokoladna, vrlo sočna i vrlo ukusna kratki je opis ove čokoladne torte.
Jednostavna je za pripremu i nije je potrebno ukrašavati zato kuhaču u ruku i akcija!
Sastojci:
- 8 jaja
- 200 g šećera
- 1 dl ulja
- 700 g čokolade za kuhanje
- ½ vrećice praška za pecivo
- 0,5 l vrhnja za šlag
Priprema:
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka i istucite ih u snijeg.
- U žumanjke dodajte šećer i izmiksajte u glatku smjesu. Smjesi dodajte ulje i prašak za pecivo te sve zajedno dobro izmiksajte.
- 300 grama čokolade razmrvite u manje komade i otopite je u loncu na vrlo laganoj vatri. Nakon što se u potpunosti otopila dodajte je smjesi te ponovno sve dobro izmiješajte.
- U smjesu dodajte i snijeg od bjelanjaka te sve dobro izmiješajte, ali ručno. Dobivenu smjesu ulijte u kalup i pecite u pećnici oko 40 minuta na 180 stupnjeva.
- Vrhnje za šlag ulijte u zdjelu te u njega odmah dodajte 400 grama komadiće čokolade za kuhanje. Miješajte dok se čokolada u potpunosti ne otopi.
- Dobivenu kremu prelijte po biskvitu. Po površini gusto posipajte kakao u prahu i vaša je torta spremna.
Savjeti:
- Torta bi se po receptu trebala jesti potpuno hladna pa je najbolje da je napravite dan ranije i ostavite preko noći u hladnjaku.
- Ako se biskvit previše podigne čim ga izvadite iz rerne, kašikom ga po cijeloj širini lagano potisnite dok se ne spusti.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.