FOTO: U Papui Novoj Gvineji i u 21. vijeku spaljuju 'vještice'

Radiosarajevo.ba
FOTO: U Papui Novoj Gvineji i u 21. vijeku spaljuju 'vještice'
/ FOTO: Vlad Sokhin

U pacifičkoj državi Papui Novoj Gvineji još i danas spaljuju žene optužene za crnu magiju i vještičarenje, a ova užasna praksa zaslužna je za brojna smaknuća i sakaćenja žena.

Papua Nova Gvineja, koja je od krajnjeg sjevera Australije udaljena samo kratku vožnju čamcem, je zemlja u kojoj čak 80 posto populacije, koja broji više od 7 miliona ljudi, živi u ruralnim dijelovima. Većina njih nema nikakvog pristupa obrazovanju ili zdravstvenoj zaštiti, a žive od onoga što mogu zasaditi u svojim vrtovima i prodati drugima. U tim uslovima, prirodne nepogode, bolesti, smrti i nesreće pripisuju se crnoj magiji, a crnom magijom se, prema shvatanjima velikog dijela zajednice, većinom bave žene.

Čak 90 posto žena Papu Nove Gvineje su žrtve nasilja u porodici, silovanja u javnosti i drugih oblika nasilja, a one koje neko optuži za vještičarenje prolaze naročito loše. Kažnjavanje navodnih vještica je nezaustavljivo i brutalno: žrtve njihovi napadači nerijetko oslijepe, izranjavaju mačetama, muče ih vrelim željezom, spale im genitalije.

Napade spontano izvode članovi ožalošćenih porodica, koji za svoju nesreću krive crnu magiju, iz osvete ali i iz straha da im navodna vještica ponovo ne učini nešto nažao. Ipak, nije rijetkost ni da se vještici osvećuje njena vlastita porodica, kako bi "sprala ljagu sa svog imena".

Mještani sprečavaju i policiju u pokušaju da oslobodi žrtve i zaustavi smaknuće, tvrdi policijski zvaničnik iz Bougainvillea, pa su egzekucije žena za koje se vjeruje da se bave crnom magijom česta. Izvještaj UN-a govori da su slučajevi nasilja nad ženama u Papui Novoj Gvineji (ponekad, premda vrlo rijetko i nad muškarcima optuženim za vještičarenje) češći danas nego prije tridesetak godina. Samo u provinciji Simbu godišnje se dogodi oko 150 slučajeva nasilja i ubistva po ovoj osnovi. Napadi su obično fatalni, a metode kažnjavanja navodnih vještica u posljednjim su decenijama postali mnogo brutalniji. Žrtve koje prežive ostaju bez ruku, nogu, slijepe i zauvijek označene.

Zlostavljači gotovo nikad ne odgovaraju za svoja djela: zvanične brojke govore da manje od 3 posto napadača na navodne vještice bude uhapšeno. Vlada ove pacifičke zemlje preživjelim žrtvama ne nudi niti sigurne kuće, niti plaćenu zdravstvenu njegu koja im je potrebna. Žrtve su prepuštene same sebi i pomoći aktivista i medicinskog osoblja koji dolaze iz drugih dijelova svijeta.

Protiv ovakve prakse ustale su i brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava, a Amnesty International je zatražio od vlade Papue Nove Gvineje da krene u ozbiljnu borbu sa ovim brutalnim običajima. 

U fotogaleriji pogledajte fotoreportažu o stravičnom nasilju nad ženama u Papui Novoj Gvineji, na fotografijama Vlada Sokhina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije