Oticanje šaka i zglobova mogao bi biti simptom veoma opasnog stanja

0
Radiosarajevo.ba
Oticanje šaka i zglobova mogao bi biti simptom veoma opasnog stanja
Foto: Pexels / Pacijent/Ilustracija

Kada se suočavamo sa zdravstvenim problemima, često primjećujemo simptome koji su povezani s određenim dijelom tijela.

Na primjer, dugotrajan kašalj može biti znak raka pluća, dok pojava krvi u stolici može upućivati na rak crijeva. Međutim, postoje i simptomi koji se čine neobičnima i koje nije lako povezati s određenim zdravstvenim stanjem.

Jedan od takvih simptoma je oticanje prstiju, šaka ili zglobova, što može biti znak ozbiljnijih zdravstvenih problema. Farmaceut Abbas Kanani upozorava da se ovo stanje, poznato kao edem, može pojaviti kao posljedica bolesti bubrega, jetre ili čak zatajenja srca

Pojavio se video tučnjave igrača Crvene Zvezde i Partizana

Pojavio se video tučnjave igrača Crvene Zvezde i Partizana

Edem se javlja kada se višak tečnosti nakupi u tkivima tijela, a Kanani objašnjava da bubrezi igraju ključnu ulogu u održavanju ravnoteže tečnosti i eliminaciji otpadnih tvari iz organizma.

Problemi s bubrezima, poput hronične bolesti ili akutne povrede, mogu oslabiti njihovu funkciju, što rezultira zadržavanjem tekućine i oticanjem tkiva.

Bolest bubrega tiho se javlja: Jedan rani simptom može biti upozorenje

Bolest bubrega tiho se javlja: Jedan rani simptom može biti upozorenje

Slično tome, bolesti jetre mogu smanjiti proizvodnju proteina koji pomažu u održavanju ravnoteže tečnosti u krvi, što dovodi do istog problema. Zatajenje srca može uzrokovati nakupljanje tečnosti u plućima i drugim tkivima zbog neefikasne cirkulacije krvi.

Važno je prepoznati ove znakove i potražiti medicinsku pomoć ako primijetite oticanje prstiju ili drugih dijelova tijela, kako bi se indetifikovali potencijalni uzroci ovog stanja, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije