Evo šta trebate jesti kad vam se jede slatko: Smanjit ćete rizik od moždanog udara i bolesti srca

0
Radiosarajevo.ba
Evo šta trebate jesti kad vam se jede slatko: Smanjit ćete rizik od moždanog udara i bolesti srca
Pixabay / Ilustracija

Kad osjetimo želju za slatkim, većina će prvo posegnuti za čokoladom, koja će trenutno pružiti osjećaj zadovoljstva.

Iako je ova poslastica dugo bila optuživana za debljanje te se povezivala s nekim nepovoljnim zdravstvenim stanjima, prava istina je da redovno jedenje manjih količina čokolade, pogotovo tamne, ima mnoge koristi za zdravlje.

Što manje šećera

Legenda jugoslovenskog fudbala kategoričan: 'Ja sam Predrag Pašić, ali nisam Srbin! Ja sam Bosanac!'

Legenda jugoslovenskog fudbala kategoričan: 'Ja sam Predrag Pašić, ali nisam Srbin! Ja sam Bosanac!'

Naučnici misle da su zdravstvene prednosti čokolade povezane s flavonoidima - antioksidansima u tamnoj čokoladi za koje se smatra da pomažu protok krvi. Ljudi koji redovno jedu čokoladu imaju manji rizik za moždani udar i bolesti srca. Čokolada ima snažan antioksidativni potencijal, a što je sadržaj kakaa veći i udio šećera manji, učinak na cjelokupno zdravlje je bolji.

Dobre vijesti i za trudnice: istraživanja su pokazala da konzumacija 30 grama čokolade na dan tokom trudnoće povoljno utječe na fetalni rast i razvoj. Jedna studija je pokazala da jedenje tamne čokolade barem jednom sedmično može poboljšati kognitivne funkcije, a tajna je u flavanolu, vrsti antioksidansa koji može spriječiti ili odgoditi neke vrste oštećenja moždanih stanica.

Dobar san

Umjereno jedenje tamne čokolade preporučuje se kao zaštita živčanog sistema, srca i krvnih žila te za očuvanje mozga i vida kod starijih osoba.

U konzumiranju tamne čokolade leži i ključ za dobar san.

Naime, umjereno uživanje u slatkoj, tamnoj poslastici s visokim udjelom kakaa pomaže ljudima da ostanu prilagođeni ritmu noći i dana, osiguravajući bolju kvalitetu sna, piše Živim Gloria.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije