Iskusni cvjećari savjetuju: Uradite ovih pet stvari i cvijeće će vam trajati duže

0
Radiosarajevo.ba
Iskusni cvjećari savjetuju: Uradite ovih pet stvari i cvijeće će vam trajati duže
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Ilustracija / Cvijeće

Cvijeće uljepšava svaku prostoriju i situaciju te podiže raspoloženje. Kada cvijet odvojite od njegovog korijena, on prestane dobivati hranjive tvari te postaje podložno brzom truljenju.

Da bi produžili rok trajanja omiljenog cvijeća, slijedite ove savjete iskusnih cvjećara.

Odstranite višak zelenila

Cvijeće će trajati duže ako s dna stapke odstranite sve komadiće zelenog lišća. Hranjive tvari će tako ići direktno u cvijet, voda će ostati duže vremena bistra i tako mu podariti duži vijek trajanja. Također, ne zaboravite odstraniti svo uvenulo lišće s cvijeća prije nego što ga položite u vazu.

Nihad Uk otklonio sve sumnje o Vladi KS. Govorio i o poziciji gradonačelnika Sarajeva

Nihad Uk otklonio sve sumnje o Vladi KS. Govorio i o poziciji gradonačelnika Sarajeva

Odrežite cvijeće pod uglom

Nakon kupnje cvijeća pažljivo odvojite svaku stapku, pa pod uglom od 45 stepeni, te u zdjeli s vodom odrežite dno cvijeta čvrstim nožem ili vrtnim makazama. Ovaj će potez spriječiti ulazak zraka u biljku, te omogućiti biljci da kvalitetnije primi vodu iz vaze. 

Neka vaza bude u potpunosti čista

Cvijeće uvijek stavite u čistu posudu ili vazu koju ste prethodno dobro oprali vrućom vodom i odgovarajućim deterdžentom. Nedostatak mikroorganizama u vodi spriječit će prebrzo truljenje cvijeća. Da bi vodu održali čistom, u istu možete dodati malo sode bikarbone.

Hladnoća

Odrezano cvijeće voli hladnoću. Cvijeće stoga uronite u hladnu vodu. Trajnost cvijeća možete produžiti i ako pošpricate malo laka za kosu s donje strane cvijeta.

Ruže vole limun

Neki vjeruju da ćete produžiti trajnost odrezanog cvijeća ako u njihovu vodu dodate aspirin ili nešto alkoholnog octa. Za ruže kažu da vole gazirane napitke s dodatkom limuna i limete pa bi uronjene u ovu slatku tekućinu mogle ostati svježe i do dva tjedna. Domaći cvjećari u vodu često dodaju malo šećera i/ili limunovog soka, piše portal Zadovoljna

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije