Finkinja nas savjetuje: Evo kako se obući na -5, -15...

Radiosarajevo.ba
Finkinja nas savjetuje: Evo kako se obući na -5, -15...
Hladni val stigao je i u našu zemlju, te je i danas na snazi narandžasti meteoalarm zbog niskih temperatura zraka i jakih do olujnih udara vjetra.

Kako biste zaštitili svoje zdravlje, ako izlazite van, dobro je znati kako se ponašati:

Obucite se slojevito, zaštitite sve ekstremitete, pokušajte disati što opuštenije kada ste na niskim temperaturama, nosite čizme s gumenim potplatima...

Kao što vjerovatno znate, Finskoj nisu strani minusi i velike hladnoće. U prvim danima nove godine u Finskoj zabilježen je nagli pad temperatura. Vlasti su uputile "upozorenje od smrzavanja" kako bi podsjetile stanovništvo da ostanu u zagrijanim prostorijama i da izbjegnu rizike po zdravlje.

U prijestonici Helsinkiju, smještenoj u južnoj priobalnoj regiji, temperature su pale na minus 17 stepeni u četvrtak ujutru, dok su u mjestu Muonio, u sjeverozapadnoj oblasti Lapland, temperature pale na minus 40 stepeni Celsiusa.

U izvještaju Finskog meteorološkog zavoda upozoreno je na velike hladnoće u kopnenim dijelovima širom zemlje i na pojavu leda i primorskim regijama u narednih 24 sata. Padu temperatura prethodili su neuobičajeno topli Božić i Nova godina.

Stoga, ako vas je zanimalo kako se Finci oblače da bi "izdržali" -5, -15, -30... stepeni - pogledajte video!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije