Farbanje kose kod kuće? Frizer slavnih predlaže tehniku "tačkanja"

Radiosarajevo.ba
Farbanje kose kod kuće? Frizer slavnih predlaže tehniku "tačkanja"
Foto: Huffington Post / Ilustracija

Ako želite ujednačiti korijen kose, predlažem da se ne upuštate u neke ekshibicije, već boju, istu onu koju koristite inače, aplicirate na korijen te se prije roga raspitajte kod svog frizera o kojoj nijansi se radi. Ovo nije vrijeme za eksperimente, savjetuje Josh Wood za Byrdie.

Balayage i ombre su tehnike nijansiranja kose za koje osoba mora biti stručna te poznavati ne samo teksturu kose, već i baratanje nijansama.

"Ako imate sijedu kosu, krenite s farbanjem na tom mjestu te pritom pazite na liniju gdje se kosa spaja sa čelom. Na tom mjestu boja će se najdulje zadržati, dok obradite ostatak kose te najbolje primiti, što je ključno za uredan izgled", dodaje on.

Ovaj majstor boje za kosu voli takozvanu metodu tačkanja.

"Doslovno, to je nanošenje boje iz same bočice na tjeme, odnosno na razdjeljak koji ste napravili te utrljavanje radi boljeg primanja. Više je više, stoga se fokusirajte na područje kod tjemena", veli kolorist.

Obavezno češljajte kosu i odvajajte pramen po pramen, kako biste vodili računa o toku bojenja. Na ruke treba staviti plastične rukavice, kako boja ne bi ostavila trag na koži ili eventualno uzrokovala crvenilo i oštećenje kože.

"Ne pokušavajte napraviti tehnike poput ombrea, nijansiranih pramenova ili balayagea, to je tehnika koju znaju samo frizeri", ističe Wood.

Praktično je nanijeti i regenerator koji pojačava boju, on će produljiti trajanje lijepe boje i smanjiti ispiranje iste.

Dobro će izgledati i razne paste koje su dostupne u drogerijama, a koje toniraju kosu te je čine ujednačenom i ljepšom jer imaju i njegujuće sastojke. U kutiji obično dolazi boja i hidrogen, odnosno formula za razvijanje boje. Hidrogen ima postotak, ovisno o tome kojoj nijansi je namijenjen. Ako niste sigurni koji hidrogen vam treba, pitajte frizera kako ne biste spalili kosu i tjeme. Važno je kosu uvijek, ne samo nakon farbanja, njegovati regeneratorom, naročito ako je riječ o kosi koja se često masti, pišu 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije