Fantastičan desert: Potrebna su vam tri sastojka i 60 sekundi
Jede vam se nešto slatko? Ne brinite, ne morate paliti pećnicu da bi ste uživali u ukusnom desertu. Dovoljno je iskombinirati tri namirnice iz kuhinje i pomiješati ih.
Zvijezde ovoga deserta su mekane svježe hurme(npr. Medjool, Zamli, Naz...) koje imaju prirodni okus po karameli. Hurme se smatraju jednim od najzdravijeg voća na zemlji, a prirodni šećer koji se nalazi u njima je odlična alternativa bijelom konzumnom šećeru.
Ne samo da imaju sladak okus, već i obiluju hranjivim tvarima – od selena do željeza koji snaži organizam i pomaže u normalnom funkcioniranju svih organa. Hurme obiluju i prehrambenim vlaknima koje potiču i reguliraju probavu te snižavaju razine lošeg kolesterola u krvi.
Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže
Njeno veličanstvo hurma: Probajte napraviti ovu salatu
Kada se spoje s orašastim voćem, dobiva se nevjerovatna kombinacija koju valja probati. Spojite ih s kašikom maslaca od kikirikija ili badema koje obiluje dobrim masnoćama i bjelančevinama.
Kada kupujete maslace od kikirikija i orašastog voća obavezno pogledajte deklaraciju. Najzdraviji su oni proizvodi koje se rade od 100 posto voća te bez dodanih ulja, masti i zaslađivača. Ne brinite ako u maslacu nema šećera, hurme će se savršeno spojiti s njima, piše Zadovoljna.hr
Sastojci za desert od hurme:
- Svježe hurme
- Maslac od kikirikija
- Komadići oraha ili pistacije
Priprema za desert od hurme:
- Prepolovite hurmu i obavezno izvadite košpicu.
- Sredinu hurme napunite s jednom žličicom maslaca od kikirikija, a sve zajedno posipajte s komadićima pistacije ili oraha.
- Poslužite odmah!
- Ako imate nešto više vremena za pripremu deserta, u mikrovalnoj ili na pari možete rastopiti i nešto tamne čokolade te pokapati preko hurme.
- Stavite hurme u zamrzivač na barem pola sata da se čokoladna stvrdne pa ih poslužite.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.