Pranje veša na 30 stepeni: Pogrešno ili ispravno?

1
Radiosarajevo.ba
Pranje veša na 30 stepeni: Pogrešno ili ispravno?
Foto: Pexels / Veš mašina

Kada je reč o pravoj temperaturi za čist i, prije svega, veš bez mikroba, mišljenja se veoma razlikuju. Dok se mnogi kunu u ciklus pranja na 40 ili 60 stepeni za temeljito čišćenje donjeg veša, ručnika itd., drugi su čvrsto uvjereni da je 30 stepeni sasvim dovoljno.

Ako ste sigurni da se veš može temeljito oprati na 30 stepeni, ne bismo se složili s vama: zapravo, ciklus pranja na 30 stepeni dovoljan je da se veš očisti.

Moderni deterdženti sada čiste znojno i prljavo rublje do pora čak i na niskim temperaturama i veš izađe iz mašine svjež i čist. Ako slučajno imate komad odjeće koji je jako zaprljan ili ima puno mrlja, možete ga temeljito očistiti na 30 stepeni ako određeni komad odjeće prethodno tretirate sredstvom za uklanjanje mrlja.

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Pranje na 30 stepeni dobro je za okolinu

Ako veš uglavnom perete na 30 stepeni, on ne samo da će se očistiti, nego ćete i uštedjeti energiju i istovremeno učiniti nešto dobro za okolinu. Zašto? Vrlo jednostavno: pranje na nižim temperaturama štedi električnu energiju, a snižavanjem temperature pranja, naprimjer sa 60 na 30 stepeni, potrošnja energije i emisija ugljendioksida smanjuju se do 35 posto.

U Europi, u prosjeku, 60 posto karbonskog otiska pranja veša dolazi od samog ciklusa pranja, uglavnom od zagrijavanja vode. Dakle, što je temperatura niža, to je manji utjecaj na okolinu.

Kako da očistite peglu za 30 sekundi: Super trik sa samo jednim sastojkom

Kako da očistite peglu za 30 sekundi: Super trik sa samo jednim sastojkom

Treba li potpuno izostaviti ciklus pranja na 60 stepeni?

Ne. Ne bi trebalo da se odreknete mjesečnog ciklusa pranja na višim temperaturama. To može spriječiti razmnožavanje klica u mašini za pranje veša. Također je preporučljivo oprati rublje imunokompromitovanih osoba i osoba sa zaraznim bolestima na toplijem programu iz higijenskih razloga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije