Devet savjeta za pranje i sušenje pernate jakne

0
Radiosarajevo.ba
Devet savjeta za pranje i sušenje pernate jakne
Foto: Pexels / Ilustracija

Zimski mjeseci nezamislivi su bez pernate jakne koja je najbolja zaštita od vjetra i niskih temperatura.

Obično se preporučuje da pernate jakne nosimo na hemijsko čišćenje, ali ponekad smo prisiljeni oprati ih kod kuće u mašini za pranje veša.

Mnogi su se suočili s izazovima prilikom pranja i sušenja ovog odjevnog komada, što može rezultirati skupljanjem perja unutar jakne i gubitkom njenog originalnog oblika. Kako biste izbjegli oštećenje svoje omiljene zimske jakne, preporučujemo da pročitate naše savjete.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Pranje

1. Nemojte prati više jakni odjednom. Pernata jakna napuhnut će se tokom pranja i zauzeti većinu prostora unutar bubnja, stoga nemojte prenatrpati mašinu za veš i perite samo jednu jaknu.

2. Ne koristite klasični deterdžent. Obavezno perite jakne od perja s tekućim deterdžentom za osjetljivi veš ili specijalnim deterdžentom za taj tip odjeće.

Stručnjaci otkrivaju: Šest stvari koje ne biste trebali često prati u mašini za veš

Stručnjaci otkrivaju: Šest stvari koje ne biste trebali često prati u mašini za veš

3. Prije pranja u mašinu ubacite loptice. Silikonske ili ipak teniske – izaberite sami, i nikako nemojte zaboraviti staviti loptice jer će one pomoći u sprječavanju skupljanja perja tokom pranja. Nemojte se preplašiti ako jakna iz mašine izađe neprepoznatljiva jer ćete je pravilnim sušenjem vratiti u prvobitno stanje.

4. Perite pernate jakne na programu za osjetljivi veš. Svaka mašina ima drugačije programe, ali za pranje jakni od perja uvijek birajte one za osjetljivi veš tokom kojih temperatura vode ne prelazi 30 ili 40 stepeni.

5. Ne perite je previše i izbjegavajte centrifugu. Jakne od perja ne morate prati više od jednom ili maksimalno dva puta godišnje, a kada ih perete, nemojte koristiti centrifugu.

Sušenje

Ako ćete je sušiti na zrakum sačekajte vjetrovit dan. Pranje pernate jakne planirajte unaprijed i obvezno provjerite prognozu vremena prije toga ako je namjeravate sušiti na zraku. Naime, poželjno je da vrijeme bude vjetrovito jer će upravo vjetar pomoći u bržem i lakšem sušenju jakne.

1. Redovno rastresajte jaknu tokom sušenja. Možete je staviti na štrik ili položiti na stalak za sušenje, ali obavezno je rastresajte s gornje i donje strane kako biste rasporedili perje. Uzmite je za kragnu ili gornji dio i protresite, a zatim i za donji dio pa ponovite postupak rastresanja.

2. Obratite pažnju na grudve perja. Pernatoj jakni treba dosta vremena da se osuši, ponekad i dva do tri dana ako je sušite tokom vlažnog i hladnog vremena i bez pomoći vjetra. Dokle god imate problema s razbijanjem i rastresanjem grudvica perja, to znači da je jakna iznutra još uvijek vlažna pa se perje zbog toga ne odvaja. Jakna naizgled i na dodir može djelovati potpuno suho, ali grudve su znak da se iznutra još uvijek nije osušila.

3. Budite oprezni sa sušenjem u sušilici. Ako ćete jaknu sušiti u sušilici, uvijek to radite na najnižoj temperaturi, nikada na visokoj. Brzinsko sušenje na visokoj temperaturi osušit će je samo izvana, a iznutra je ostaviti vlažnom. U sušilicu obvezno stavite silikonske ili teniske loptice baš kao i kod pranja.

Veš mašina

4. Centrifuga je posljednje rješenje za skupljeno perje. Pranje i sušenje pernate jakne kod kuće uvijek je rizično i morate znati da uvijek postoji mogućnost da se ošteti. Upravo se zato ne preporučuje korištenje centrifuge tokom pranja.

Međutim, kada ste u potpunosti osušili svoju jaknu, ali niste zadovoljni konačnim izgledom i načinom na koji se perje rasporedilo, jaknu možete staviti na program suhe centrifuge na najslabijoj jačini. To vam može pomoći da u potpunosti rastresete perje, ali neka to uvijek bude posljednje rješenje, piše Zadovoljna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije