Stručnjaci otkrivaju: Šest stvari koje ne biste trebali često prati u mašini za veš

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci otkrivaju: Šest stvari koje ne biste trebali često prati u mašini za veš
Foto: Pixabay.com / Mašina za veš

Nije iznenađujuće što, kada je riječ o čišćenju, postoji mnogo predmeta koje prosječni vlasnik kuće ne pere dovoljno često. Međutim, prema stručnjacima za čišćenje, postoje neki predmeti koje njihovi klijenti zapravo peru previše često.

I dok su posljedice nedovoljnog pranja nečega prilično jasne (nakupljanje prljavštine, prljavštine i bakterija), ne krivimo vas ako vas ideja da nešto perete previše često zbunjuje. Zar često čišćenje nije dobra stvar?

Kako se ispostavlja, određeni materijali mogu početi propadati ako se previše često peru, ugrožavajući strukturu, osjećaj i integritet predmeta. Na kraju, sve se svodi na pronalaženje savršene ravnoteže između čistoće i očuvanja.

U Vijeću sigurnosti UN-a održana sjednica o Bosni: Govorili Schmidt, Lagumdžija, Cvijanović, Wood...

U Vijeću sigurnosti UN-a održana sjednica o Bosni: Govorili Schmidt, Lagumdžija, Cvijanović, Wood...

Evo šest stvari koje vjerojatno perete previše često, prema stručnjacima za čišćenje:

Peškiri za kupanje

Većina stručnjaka se složila da su peškiri najveći krivac kad je u pitanju prečesto pranje, posebno peškiri za kupanje.

"Iako je primamljivo prati ih nakon svake upotrebe, to može oduzeti njihovu mekoću i ubrzati starenje vlakana", kaže Lina DaSilva, osnivačica tvrtke Toronto Shine Cleaning iz Ontarija, Kanada.

Umjesto toga, DaSilva preporučuje pranje peškira za kupanje nakon tri do četiri upotrebe, pod uvjetom da se pravilno osuše između svake upotrebe.

Šta se može desiti ako novu odjeću ne operete prije oblačenja?

Šta se može desiti ako novu odjeću ne operete prije oblačenja?

Pokrivači

Još jedna stvar koja se često previše pere su pokrivači. I dok se pokrivači mogu često koristiti, prečesto pranje rezultirat će tvrdim, zamršenim vlaknima i pokrivačem koji više nije mekan i udoban za uvijanje.

Umjesto sedmičnih pranja, Katie Lambert, osnivačica Clean Queen, kompanije za čišćenje domaćinstava, preporučuje pranje pokrivača svake tri do četiri sedmice, ovisno o upotrebi.

Posteljina

Ako ste navikli prati posteljinu jednom sedmično, možda biste trebali malo smanjiti. Stručnjaci savjetuju da prečesto pranje posteljine dramatično smanjuje njihov vijek trajanja.

Osim toga, preporučuje korištenje nježnih, prirodnih deterdženata za posteljinu, što može pomoći da duže ostanu svježi i zaštite integritet delikatnih vlakana.

Džins

Džins je dizajniran da se nosi i blijedi s vremenom - to je ono što ljudi vole kod njega (ne može se pobijediti taj izgled istrošenosti). Međutim, previše često pranje džinsa može ubrzati proces i rezultirati slabim vlaknima koja više ne zadržavaju svoj oblik, a kad se to dogodi, nema povratka. Džinsove stvari treba prati svakih 5 do 10 nošenja, osim ako nema vidljive prljavštine ili mirisa, kaže DaSilva. Preporučuje da mrlje odvojite čišćenjem između pranja, piše The Spruce.

Tepisi i sagovi

Nije tajna da tepisi i sagovi skupljaju puno prljavštine i otpada tokom vremena, ali stručnjaci upozoravaju na prečesto čišćenje. To uključuje pranje i čak usisavanje.

Slično tome, previše često usisavanje tepiha može dovesti do oštećenja vlakana. Ciechorska preporučuje da je idealan raspored čišćenja tepiha i sagova usisavanje svakih nekoliko dana i odabir profesionalnog šamponiranja i dubinskog čišćenja svakih 12 do 18 mjeseci

Jastuci

Stručnjaci za čišćenje se slažu da je prečesto pranje jastuka veliki "no-no". Iako može biti primamljivo često baciti jastuke u pranje zbog česte upotrebe, prečesto pranje jastuka rezultirat će da postanu grudvasti i neudobni, kaže Lambert.
Lambert kaže da bi jastuci idealno trebali biti prani svaka dva do tri mjeseca najviše.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije