Evo zašto ne biste trebali držati jaja u vratima frižidera

Radiosarajevo.ba
Evo zašto ne biste trebali držati jaja u vratima frižidera
Pixabay / Ilustracija
Optimalna temperatura u frižideru trebala bi biti između nula i četiri stepena. Tako ćete najbolje spriječiti razvoj bakterija.

A kako pravilno reorganizirati frižider?

Gornje police: Ostaci ručka, pića, svježe začine i namirnice koje su odmah spremne za jelo, jer tu je temperatura najstabilnija.

Donje police: Sirove namirnice koje koristite za kuhanje.

Vrata: To je najtopliji dio frižidera pa tu držite proizvode s prirodnim konzervansima, kao što je majoneza, sokovi... Često ljudi ostave i mliječne proizvode u vratima, ali je njih najbolje držati na donjim policama, jer je to najhladniji dio frižidera. Jaja će lako upiti mirise nekih drugih namirnica, pa ako u frižideru držite nešto izrazitog mirisa, jaja svakako stavite dalje.

Posude: Voće i povrće čuvajte u odvojenim posudama

U frižideru je potrebno ostaviti dovoljno prostora da kroz njega može strujati hladan zrak. Breskve, šljive i kruške ne bi trebalo čuvati u blizini povrća. Te voćke, naime, ispuštaju gasove koji će ubrzati propadanje povrća. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije