Ovih osam namirnica nikad ne treba podgrijavati

Radiosarajevo.ba
Ovih osam namirnica nikad ne treba podgrijavati
Sigurno ste i vi među većinom koja smatra da ne postoji "problem" koji mikrovalna pećnica ne može riješiti...

No to je pogrešno mišljenje. Prije nego zagrijete ostatke ručka, pročitajte ovaj tekst. 

Određene namirnice nakon podgrijavanja, posebno ako nisu pravilno pohranjene, mogu izazvati različite tegobe u organizmu. 

Bez panike, ali treba biti svjestan da grijanje hrane mijenja hemijsku strukturu do te mjere da neke namirnice, tj. njihovi sastojci postanu nespojivi s ljudskim probavnim sistemom. 

Ovo su namirnice koje nije dobro podgrijavati: 

Špinat

Brza priprema i hranjivi sastojci su super, ali ako ste već pretjerali s količinom, radije samo bacite ostatke ili ih jedite hladne u nekoj salati. Planirajte obroke tako da što manje hrane ostaje. Špinat sadrži veliku količinu nitrata koji pružaju hranjive tvari koji pomažu tijelu da funkcionira. Svježe povrće čini čuda za naše tijelo i nitrati iz špinata u organizmu postaju nitriti. Problem se javlja kad proces grijanja aktivira nitrate da oslobode otrovne kancerogene efekte. Svaki put kad podgrijavamo špinat ili drugo povrće bogato nitratima, ono postaje sve više toksično. 

Krompir

Krompir također spada u toksičnu skupinu namirnica koje nakon zagrijavanja gube svoja nutritivna svojstva, a najnovija istraživanja pokazala su kako je krumpir najzdraviji kuhan, ali ohlađen. Naime kada se ohladi u krumpiru dolazi do povećanja udjela otpornog škroba koji ima probiotsko djelovanje. Zagrijavanjem se u krompiru može aktivirati bakterija botulizam. Najbolje je odmah nakon kuhanja ili pečenja nepojedeni krompir spremiti u frižider i kasnije konzumirati hladan. 

Celer i mrkva

Ista pravila navedena za špinat vrijede za celer i mrkvu. Ako je moguće, iz jela izbacite ove namirnice prije podgrijavanja. 

Riža

Jednako kao i kod krompira, nakon kuhanja riže ne treba je držati na sobnoj temperaturi. Ako se ne spremi kako treba, kuhana riža može razviti bakterijske spore koje mogu proizvesti otrove koji izazivaju loše stanje organizma. Ove spore se umnožavaju na sobnoj temperaturi mnogo brže nego u frižideru. Da biste izbjegli trovanje hranom i druge probavne smetnje, spremite rižu u zatvorenu posudu u frižider odmah nakon kuhanja. 

Gljive

Gljive se zbog svojih proteina lako mijenjaju i postaju štetne, preporučljivo ih je samo blago zagrijati do 70 stepeni. One su "najranjivija" od svih namirnica i najbolje ih je jesti odmah nakon pripreme. Ako ćete ih jesti naknadno, neka budu hlade jer podgrijavanje može biti izuzetno loše za stomak. 

Repa

Svi znamo koliko su ovakve namirnice dobre i imaju nutritivne prednosti. Ali su jako bogati nitratima koji nakon podgrijavanja postaju štetni za organizam. 

Jaja

Fantastičan izvor proteina, kuhana jaja mogu biti izvor ozbiljnih bolesti ako se podgrijavaju. 

Piletina

Još jedan izvor proteina, omiljena večera mnogih, pomalo je nezgodna kad je riječ o ostacima. Protein u piletine počinje da se pogoršava i dovodi do probavnih problema kad se podgrijava, posebno više puta. Ako već želite pojesti ostake piletine, ugrijete je samo jednom, i to tako da čitav komad bude jednako ugrijan. 

Meso zagrijavanjem postaje našem tijelu nepoznato, zbog promjene u sastavu proteina. Kada se proteini dugo zagrijavaju na visokim temperaturama mijenja se njihova struktura i tako promijenjena postaje nepoznata našem organizmu, neprobavljiva pa samim time i toksična.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije