Evo od koje godine djeci smijete dati žvakaću gumu

Radiosarajevo.ba
Evo od koje godine djeci smijete dati žvakaću gumu
Arhiv / Zanimljive činjenice o jedincima

Djeca desetljećima vole žvakaće gume. Ljepljive su, njima mogu raditi balone i kratiti dosadu te iskušavati različite okuse. Mnogi se roditelji ipak pitaju kada je sigurno djeci dati žvakaću gumu i je li ona uopće zdrava za njih.

Nutricionistica za djecu Sarah Almond Bushell otkrila je da žvakaće gume povećavaju proizvodnju sline koja može spriječiti nastanak zubnog karijesa.

No, radi sigurnosti, djeca trebaju imati barem četiri godine prije nego što je probaju jer prije te dobi ne mogu shvatiti koncept žvakanja bez gutanja.

''Žvakanje bez gutanja je protivno svemu što djecu učite u prvim godinama odrastanja. Moraju biti u stanju razumjeti logičan proces koji se krije iza samog žvakanja'', pojašnjava Bushell.

Dok to ne shvate, djeca su u opasnosti od gušenja.

''Žvakaća guma mora biti bez šećera pa izbjegavajte raditi balone jer se šećer tako lijepi za zube'', napominje Bushell i dodaje kako je mogući problem i što će se djeca žvakaćom gumom vjerojatno igrati.

''Budite spremni na to da će je možda lijepiti na kosu, namještaj ili odjeću'', upozorila je nutricionistica, piše Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije