Evo kako ukloniti mrlje od čokolade s odjeće: Stručni savjeti za brzo i efikasno čišćenje

0
Radiosarajevo.ba
Evo kako ukloniti mrlje od čokolade s odjeće: Stručni savjeti za brzo i efikasno čišćenje
Foto: Printscreen / Mrlje od čokolade na odjeći

Mrlje od čokolade mogu biti prilično dosadne za uklanjanje, ali s pravim tretmanom i brzom reakcijom, moguće je spriječiti trajne tragove na odjeći ili tkanini.

Izvršni direktor kompanije Mary’s Kitchen Flour Sack Towels, Allen Civlak, podijelio je svoje stručne savjete o tome kako brzo i efikasno ukloniti mrlje od čokolade s odjeće ili tkanine.

Ključ je brza reakcija - što prije primijetite mrlju, to je lakše ukloniti. Važno je nježno ukloniti višak čokolade tupim nožem ili viljuškom te izbjegavati trljanje kako bi se spriječilo dublje upijanje u tkaninu.

Majke Srebrenice vratile se iz New Yorka u Sarajevo: "Mi znamo šta su radili i kakvo su zlo učinili"

Majke Srebrenice vratile se iz New Yorka u Sarajevo: "Mi znamo šta su radili i kakvo su zlo učinili"

Nakon toga, tretirajte zahvaćeno područje sredstvom za pranje suđa, koje će razgraditi ulja i masti prisutne u čokoladi. Ako nemate sredstvo za pranje posuđa, možete koristiti i druge kućne proizvode poput sode bikarbone, bijelog octa ili deterdženta za pranje veša.

Važno je testirati otopinu na neupadljivom dijelu tkanine prije upotrebe kako biste izbjegli eventualna oštećenja ili promjene boje.

Nakon tretiranja mrlje, namočite tkaninu u hladnoj vodi kako biste isprali ostatke, te operite odjeću na uobičajen način prema uputama na etiketi za održavanje.

Ukoliko mrlja i dalje postoji nakon pranja, razmislite o ponovnom tretiranju ili korištenju drugih metoda kao što su soda bikarbona ili gazirana voda.

Važno je napomenuti da za osjetljive tkanine poput svile ili vune, najbolje je potražiti profesionalni savjet za čišćenje kako bi se izbjegla eventualna oštećenja, piše Net.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije