Profesor otkriva istinu: Da li je dobro gutati žvakaću gumu?

1
Radiosarajevo.ba
Profesor otkriva istinu: Da li je dobro gutati žvakaću gumu?
Foto: Pexels / Da li se smije gutati žvaka?

Mnogi su nas čuli kako nas roditelji upozoravaju da ne gutamo žvakaće gume jer će ostati u našem želucu sedam godina. Međutim, profesor kliničke gastroenterologije Simon Travis s Univerziteta Oxford tvrdi da je ta tvrdnja samo "bapska priča".

U razgovoru za CNN, profesor Travis objašnjava da, iako je moguće da se žvakaća guma zadrži u crijevima djece ili dojenčadi te izazove opstrukciju, on u više od 30 godina specijalističke gastro prakse nije vidio takav slučaj.

"Ako progutate žvakaću gumu, ona će proći kroz želudac, ući u crijeva i proći nepromijenjena kroz drugi kraj. Ima slučajeva da se žvakaća guma zadrži u crijevima dojenčadi, pa čak i djece ako su progutali par njih i onda izazove opstrukciju, ali u više od 30 godina specijalističke gastro prakse nikada nisam vidio takav slučaj", ispričao je prof. Travis.

Obilježavanje godišnjice tragedije u "Ribnikaru": Roditelji upalili svijeće, oglasile se sirene

Obilježavanje godišnjice tragedije u "Ribnikaru": Roditelji upalili svijeće, oglasile se sirene

Dr. Aaron Carroll, profesor pedijatrije na Univerzitetu Indiana, također potvrđuje da gutanje žvakaće gume neće učiniti nikakvu štetu, ali ističe da nema hranljivu vrijednost te da nije zdrava.

Unatoč tome, upozorava da oni s gastrointestinalnim problemima ili Crohnovom bolešću trebaju izbjegavati žvakaće gume jer im može trebati više vremena da izađu iz organizma, piše Net.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije