Evo kako njegovati sobne biljke tokom zime

0
Radiosarajevo.ba
Evo kako njegovati sobne biljke tokom zime
Foto: decoraid.com / Ilustracija

Njega se u zimskom periodu znatno razlikuje od njege u toplijim mjesecima, a iskusni cvjećari otkrivaju kako da cvijeće "preživi" zimske uslove.

Zimi vazduh uslijed grijanja postaje suh, a tokom dana ima i manje svjetlosti. Sve to utiče na biljke, pa im je neophodna adekvatna njega. Evo kojih se pravila cvjećari strogo drže i kako njeguju biljke tokom hladnijih mjeseci.

Temperatura

Cvijeću neće prijati ni previše hladna mjesta, ali ni previše visoke temperature. Nagle promjene temperature, neće povoljno utjecati na cvijeće. Nikako ih ne držite na mjestima gde se pravi promaha ili blizu radijatora. Idealna temepratura je ona između 15°C i 20°C.

Saksijskim biljkama, u ovom periodu, obavezno skidajte suhe listove kako bi biljka mogla da se razvija. U ovom periodu nije im potrebna ni prihrana. Ovo pravilo važi za sve biljke, osim za ciklame, azaleje i božićni kaktus.

Osvjetljenje

Zimi treba voditi računa o potrebama biljaka za prirodnom svetlošću jer im to u zatvorenom prostoru najviše i nedostaje. Držite ih što bliže prozorima.

Vlažnost vazduha

Zbog grijanja, vazuh postaje suh, a to ne pogoduje cvijeću. Koristite osvježivače vazduha, a možete prskati ujutru i uveče biljke vodom.

Presađivanje

Biljke su sada u fazi mirovanja, te se ne preporučuje presađivanja. Međutim, ako baš neku biljku želite da presadite u drugu saksiju, obavezno nabavite novu zemlju, ali i saksiju veću od prethodne, piše magazin.novosti.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije