Ovo su ukrasne biljke koje će preživjeti hladne dane: Uporne i otporne

0
Radiosarajevo.ba
Ovo su ukrasne biljke koje će preživjeti hladne dane: Uporne i otporne
FOTO: Pixabay / Ilustracija

U ljetnom periodu, svi ljubitelji biljaka uživaju jer cvijeće ima dovoljno sunca. To nije slučaj tokom hladnijih dana, jer biljkama nedostaje svjetlosti.

Zato vam donosimo spisak nekoliko biljaka koje će preživjeti i tmurne, zimske mjesece, piše zadovoljna.hr.

Zamioculcas zamiifolia

Zamioculcas zamiifolia je često na vrhu liste biljaka koje će "najvjerojatnije preživjeti" što ga čini savršenim izborom ukrasne biljke u bilo koje doba godine. Ono što ovu popularnu biljku čini posebnom je izvanredna sposobnost da uspijeva u prostoru sa minimalno svjetla.

Iako je ova biljka sposobna preživjeti čak i na svjetlijim područjima, također se može uspješno prilagoditi mraku tokom zimskih mjeseci. Dakle, ključno je držati ga pri slabom osvjetljenju i ne zalijevati ga često jer voli suhu zemlju.

Paprat

Mnoge vrste paprati ne trebaju puno svjetla. Međutim, iako mogu podnijeti nizak nivo osvjetljenja, potrebna im je velika vlažnost i često zalijevanje. Paprat je prilično osjetljiva na svjetlost, pa je stavite na mjesto gdje nema direktne sunčeve svjetlosti, barem dio dana.

Filodendron

Jedna od biljaka koja podnosi suh zrak koji je tipičan za većinu kuća  je filodendron. Ovu biljku treba zalijevati samo jednom u dvije sedmice. Uz to, uspijeva i na tamnijem mjestu u sobi.

 Lirski fikus

Lirski fikus treba zalijevati jednom u dvije sedmice tokom vegetacije i jednom mjesečno tokom zime.

Ilustracija - undefined

FOTO: Pixabay: Ilustracija

Također, imajte na umu da voda sporije isparava u hladnoj sobi, pa obratite pažnju da li je soba izložena propuhu, je li u sobi vlažna, suha ili vruća, prenosi zadovoljna.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije