Esterhazy torta za slavlja, svadbe, i rođendane: Za njenu pripremu potreban vam je veliki trud

1
Radiosarajevo.ba
Esterhazy torta za slavlja, svadbe, i rođendane: Za njenu pripremu potreban vam je veliki trud
Foto: Coolinarika / Esterhazy torta

Esterhazy torta je jedan klasičan mađarski desert kojeg smo prisvojili s velikim zadovoljstvo, baš kao i omiljene žarbo kriške ili dobošicu.

Ova obožavana torta sastoji se od slojeva meringe s bademom spojenih ukusnom kremom.

S obzirom na to da je za nju uistinu potrebno malo više vremena i truda, Esterhazy torta najčešće se radi za neka posebna slavlja, ali to ne znači da ne može biti dobra poslastica za "obične" dane ili vikend. U nastavku pogledajte recept za tortu kojoj rijetko ko može reći ne.

Dragan Bursać: Selma Bajrami, srpski neprijatelj broj 1

Dragan Bursać: Selma Bajrami, srpski neprijatelj broj 1

Sastojci za meringu s bademima:

  • 10 bjelanaca
  • 70 g kristal-šećera
  • 180 g šećera u prahu
  • 240 g mljevenih badema

Sastojci za kremu:

  • 10 žumanaca
  • 170 g šećera u prahu
  • 90 g škrobnog brašna
  • 225 g mlijeka
  • 250 g putera sobne temperature
Klasik među slasticama: Jeste li za Boem tortu?

Klasik među slasticama: Jeste li za Boem tortu?

Sastojci za glazuru:

  • 150 g šećera u prahu
  • 1 velika kašika limunova soka
  • 30 g vrele vode

Sastojci za čokoladne šare:

  • 50 g tamne čokolade
  • 1 velika kašika ulja

Priprema:

  • Okrugli kalup za pečenje premažite s malo masnoće i potom obložite papirom za pečenje. U zasebnoj posudi pomiješajte mljevene bademe i šećer u prahu.
  • Bjelanca ubacite u veću posudu i miksajte dok se ne formira mekani snijeg. Zatim malo po malo ubacujte kristalni šećer u smjesu te miksajte i dalje sve dok ne dobijete jako čvrst snijeg.
  • Među dva prstima protrljajte malo snijega i ako više pod prstima ne osjetite kristale šećera, to znači da je miksanje gotovo.
  • U snijeg sada lagano špatulom ili kuhačom umiješajte mljevene bademe s brašno.
  • Smjesu ubacite u kalup, stavite u rernu zagrijanu na 180 stepeni i pecite oko 30-ak minuta, sve dok meringa lijepo ne potamni i odvoji se od rubova kalupa.
  • Potom je izvadite van i pustite da se u potpunosti ohladi na sobnoj temperaturi, piše Skuhaj.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije