Esterhazy torta za slavlja, svadbe, i rođendane: Za njenu pripremu potreban vam je veliki trud
Radiosarajevo.ba
![Esterhazy torta za slavlja, svadbe, i rođendane: Za njenu pripremu potreban vam je veliki trud](https://storage.radiosarajevo.ba/article/521593/871x540/esterhazy-torta.jpg?v1700259224)
Esterhazy torta je jedan klasičan mađarski desert kojeg smo prisvojili s velikim zadovoljstvo, baš kao i omiljene žarbo kriške ili dobošicu.
Ova obožavana torta sastoji se od slojeva meringe s bademom spojenih ukusnom kremom.
S obzirom na to da je za nju uistinu potrebno malo više vremena i truda, Esterhazy torta najčešće se radi za neka posebna slavlja, ali to ne znači da ne može biti dobra poslastica za "obične" dane ili vikend. U nastavku pogledajte recept za tortu kojoj rijetko ko može reći ne.
![Pariz 2024 | Spektakularnom ceremonijom otvorene Olimpijske igre na rijeci Seni](https://storage.radiosarajevo.ba/article/554773/300x185/olimpijske-igre-pariz-26juli24-aa.jpg?v1722027130)
Pariz 2024 | Spektakularnom ceremonijom otvorene Olimpijske igre na rijeci Seni
Sastojci za meringu s bademima:
- 10 bjelanaca
- 70 g kristal-šećera
- 180 g šećera u prahu
- 240 g mljevenih badema
Sastojci za kremu:
- 10 žumanaca
- 170 g šećera u prahu
- 90 g škrobnog brašna
- 225 g mlijeka
- 250 g putera sobne temperature
![Klasik među slasticama: Jeste li za Boem tortu?](https://storage.radiosarajevo.ba/article/521254/300x185/boem-torta.jpg?v1700070039)
Klasik među slasticama: Jeste li za Boem tortu?
Sastojci za glazuru:
- 150 g šećera u prahu
- 1 velika kašika limunova soka
- 30 g vrele vode
Sastojci za čokoladne šare:
- 50 g tamne čokolade
- 1 velika kašika ulja
Priprema:
- Okrugli kalup za pečenje premažite s malo masnoće i potom obložite papirom za pečenje. U zasebnoj posudi pomiješajte mljevene bademe i šećer u prahu.
- Bjelanca ubacite u veću posudu i miksajte dok se ne formira mekani snijeg. Zatim malo po malo ubacujte kristalni šećer u smjesu te miksajte i dalje sve dok ne dobijete jako čvrst snijeg.
- Među dva prstima protrljajte malo snijega i ako više pod prstima ne osjetite kristale šećera, to znači da je miksanje gotovo.
- U snijeg sada lagano špatulom ili kuhačom umiješajte mljevene bademe s brašno.
- Smjesu ubacite u kalup, stavite u rernu zagrijanu na 180 stepeni i pecite oko 30-ak minuta, sve dok meringa lijepo ne potamni i odvoji se od rubova kalupa.
- Potom je izvadite van i pustite da se u potpunosti ohladi na sobnoj temperaturi, piše Skuhaj.hr.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (1)