"Elegantni" kolač od borovnice oduševio društvene mreže: Ovo je recept za viralnu slasticu

0
Radiosarajevo.ba
"Elegantni" kolač od borovnice oduševio društvene mreže: Ovo je recept za viralnu slasticu
Foto: Facebook / Viralni 'elegantni' kolač s borovnicama

Svako malo na društvenim mrežama pojavi se neki recept koji će zaludjeti mnoge. 

"Elegantni" kolač s bijelom čokoladom i borovnicom posljednja je u nizu viralnih slastica koja je oduševila hiljade ljudi diljem društvenim mreža, a mi donosimo recept.

Sastojci:

  • 2 šolje mljevenog keksa
  • Pola šolje otopljenog putera
  • 600 grama (smekšanog) krem sira za kolače
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja kiselog vrhnja
  • 4 jajeta
  • 2 kesice vanila šećera
  • 1 šolja otopljene bijele čokolade
  • 1 šolja pirea od borovnice

Priprema:

Ugrijte rernu na 160°C. Pomastite kalup za torte (20-ak centimetara). Pomiješajte mljeveni keks i istopljeni puter i utisnite smjesu na dno kalupa. Nemojte previše pritisnuti, da kolač ne bi bio pretvrd. 

Bursać: Trojka guta baš veliku srpsko-hrvatsku žabu krastaču!

Bursać: Trojka guta baš veliku srpsko-hrvatsku žabu krastaču!

Pomiješajte krem sir sa šećerom dok smjesa ne postane 'glatka'. Dodajte pavlaku, jaja i vanilin šećer i dobro promiješajte. Podijelite ovu smjesu na dva dijela. U jednu polovinu umiješajte otopljenu bijelu čokoladu, a u drugu pire od borovnice. 

Sočni čokoladni kolač s borovnicama: Jednostavan recept koji će vas oduševiti

Sočni čokoladni kolač s borovnicama: Jednostavan recept koji će vas oduševiti

Na prvi sloj kolača (od keksa) u kalupu sipajte prvo dio smjese s čokoladom, pa onaj s borovnicom, jedan na drugi i na kraju nožem prošarajte smjesu za efekat 'valova' na kolaču.

Pecite u rerni nekih 50 do 60 minuta (gotov je kad je sredina pečena, možete napraviti test sa čačkalicom). Ugasite rernu i ostavite kolač da se hladi u takvoj rerni, koju ćete dijelom ostaviti otvorenu. Nakon tih sat vremena, kolač prebacite u frižider na period od najmanje četiri sata, a najbolje tokom noći. 

Možete ukrasiti svježim borovnicama i listovima mente. To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije