Naučnici izmislili novi recept za čokoladu: Koriste tajni sastojak za koji kažu da je mnogo zdraviji

1
Radiosarajevo.ba
Naučnici izmislili novi recept za čokoladu: Koriste tajni sastojak za koji kažu da je mnogo zdraviji
Pixabay / Čokolada

Malo ko u svijetu ne uživa u čokoladi, poslastici cijenjenoj zbog svoje aromatične gorčine koja se dobiva iz sjemenki kakaovca.

Međutim, uživanje u čokoladi često ima svoju cijenu. Tradicionalna izrada čokolade uključuje miješanje paste od kakaovca sa znatnim količinama šećera i zasićenih masti, što može poništiti zdravstvene prednosti kakaovca i povećati rizik od dijabetesa i bolesti srca.

S ciljem revolucioniranja procesa izrade čokolade, istraživački tim s ETH-a u Zürichu, predvođen Kimom Mishrom, stvorio je zdraviju alternativu čokoladi te su u časopisu Nature Foods objavili i istraživanje u vezi s tim Oni su genijalno zamijenili rafinirani šećer dijelovima ploda kakaovca koji se obično bacaju. Plod stabla kakaovca sadrži sjemenke u mahunama koje prolaze kroz fermentaciju, pečenje i mljevenje kako bi postale pasta. Osim sjemenki, materijali mahuna bogati su vlaknima i slatkoćom.

EURO 2024 | Demirel i Guler 'potopili' Austriju i zakazali četvrtfinale protiv Nizozemske

EURO 2024 | Demirel i Guler 'potopili' Austriju i zakazali četvrtfinale protiv Nizozemske

Vlakna su vrijedna iz fiziološke perspektive jer prirodno reguliraju rad crijeva i sprječavaju prebrzi porast nivoa šećera u krvi tokom konzumiranja čokolade, pojašnjava Mishra, prehrambeni tehnolog na ETH-u.

Švicarski naučnici su se usredotočili na unutrašnju stijenku mahune bogatu vlaknima, odnosno endokarp. Sušenjem i miješanjem sa sokom iz pulpe sjemena, stvorili su slatki gel koji može zamijeniti rafinirane šećere u čokoladi. Preciznim podešavanjem temperature i omjera sastojaka, usavršili su formulu koja zadržava tradicionalni okus i teksturu čokolade. Njihova nova čokolada, koja sadrži više vlakana, odgovara uobičajenoj slatkoći bez pretjeranog šećera. Ispitivanja s volonterima pokazala su da je proizvod s 20 posto gela od cijelog ploda kakaovca jednako sladak kao onaj s 5-10 posto šećera u prahu, dok tamna čokolada obično ima 15-20 posto šećera.

Evo šta uraditi ako se umrljate čokoladom: Nikad nećete pogoditi gdje leži odgovor

Evo šta uraditi ako se umrljate čokoladom: Nikad nećete pogoditi gdje leži odgovor

Osim toga, prenamjena dijelova voća koji se obično odbacuju kao otpad mogla bi uzgajivačima kakaovca ponuditi dodatni izvor prihoda. Iako smo pokazali da je naša čokolada atraktivna i ima usporedivo osjetilno iskustvo s normalnom čokoladom, morat će se prilagoditi cijeli lanac, počevši od uzgajivača kakaovca, koji će zahtijevati prostor za sušenje plodova, kaže Mishra, priznajući tako i nove izazove za proizvodnju čokolade.

Uprkos tim preprekama, uspješno stvaranje te nove čokolade s niskim postotkom šećera i visokim postotkom vlakana predstavlja obećavajuću budućnost za potrošače koji brinu o zdravlju, javlja Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije