Ekspres lonac: Savjeti za kuhanje pod pritiskom

0
Radiosarajevo.ba
Ekspres lonac: Savjeti za kuhanje pod pritiskom
Foto: Times of India / Ilustracija

Od svih mogućih kuhinjskih uređaja, pomagala i naprava kojima smo napunili svoje osobne gastro kutke, malo koji kod povećeg dijela populacije i to obično onog muškog, izaziva iskreni strah, kao što to polazi za rukom ekspres loncu.

Ekspres lonac štedi vrijeme, omogućava kuhanje bez dodavanja suvišnih masnoća i začina i čuva okuse.

Ako poštujete pravila upotrebe, kao što činite i sa svim drugim napravama, ne predstavlja opasnost.

Planirani radovi na vodovodnoj mreži u Sarajevu: Očekivani prekidi snabdijevanja vodom u više ulica

Planirani radovi na vodovodnoj mreži u Sarajevu: Očekivani prekidi snabdijevanja vodom u više ulica

Anatomija ekspres lonca

Riječ je o loncu od nehrđajućeg čelika sa debelim dnom i poklopcem opremljenim gumenom brtvom i sigurnosnim ventilom, piše autorica Tadeja Bjažević portal Volim meso.

Brtva u trenutku kad je u loncu postignuta temperatura vrenja i viša, tijesno naliježe na lonac i onemogućava curenje sadržaja. Ventil kontrolirano ispušta manje količine pare. To sprječava da temperatura, a time i pritisak u loncu, poraste preko dozvoljene granice koja se penje do 110-120°C. Ventil tako sprječava svaku mogućnost eksplozije, što je najčešći razlog straha od korištenja ekspres lonca.

Pritom ekspres lonac ispušta pištav zvuk koji može izazivati nelagodu i osjećaj da će svaki čas nešto eksplodirati. Ako njime ispravno rukujete, to se neće dogoditi. Kod današnjih lonaca, pištanje je svedeno na najmanju moguću mjeru.

Kod baratanja i održavanja takvog lonca, izuzetno je važno voditi računa o tome da je ventil uvijek dobro očišćen i ispravno postavljen, da je dobro postavljena gumena brtva i da u lonac niste stavili previše ili premalo tekućine.

Kako ispravno koristiti ekspres lonac

Nivo tekućine nikada ne bi smio preći 2/3 sadržaja lonca. Vodite računa da hrana koje ste stavili pri kuhanju (meso i povrće) ispuste određenu količinu tekućine, pa uvijek radije stavite nešto manje, nego da pretjerate. Minimum tekućine, pogotovo kod većih lonaca, ne bi smio biti ispod 200-300 ml.

Isto tako, nemojte pokušavati silom pritiskati ventil, odnosno bilo čime sprječavati iskakanje "pipca" (obično crveno označenog) na vrhu ventila.

Svojim iskakanjem "pipac" daje do znanja da je u loncu postignuta temperatura potrebna za ispravno kuhanje. Nakon toga ventil počinje ispuštati suvišnu paru što nam daje do znanja intenzivnim piskom.

Temperaturu šporeta tada smanjujete, u pravilu, na najmanje dok ne postignete jednoličan zvuk piska i sasvim lagano, jednolično ispuštanje pare kroz ventil. Od toga trenutka mjerite vrijeme kuhanja.

Ako ste stavili previše tekućine i/ili niste smanjili temperaturu, ventil bi mogao odlučiti ispustiti višak, ali ne samo kao paru nego i kao tekućinu, a vi i vaša kuhinja biste se mogli naći okupani sadržajem lonca.

Ispust ventila uvijek držite okrenutim od sebe, prema zidu. Ako vam se slična situacija dogodi, a vjerujte, događalo se i najboljima, lonac (i dalje ispustom ventila okrenutim od sebe) stavite u sudoper pod mlaz hladne vode. To će gotovo u trenu rezultirati smanjenjem temperature i prestankom izbacivanja tekućine.

Kako prekinuti kuhanje u ekspres loncu

Istim sistemom se poslužite i kad je isteklo vrijeme potrebno da se hrana u loncu skuha do željenog, čime prekidate kuhanje i omogućavate otvaranje lonca.

Ostavljanjem lonca pod pritiskom i nakon isključivanja štednjaka, ali čekanjem da pipac sam padne i oslobodi poklopac, produžavate vrijeme kuhanja. Tekućina u loncu i dalje kuha pa se time poslužite kod jela koja je potrebno duže kuhati, ali 10-15 minuta ranije nego što pretpostavljate da je jelo kuhano, ugasite šporet.

Više lonaca, jedan poklopac

Svaki lonac je opremljen uputama za rukovanje koje sadrže i tablice o dužini i načinu kuhanja pojedinih jela i namirnica. To će vam u početku biti od velike koristi. S vremenom ćete sami znati procijeniti koliko tekućine morate staviti u lonac i koliko dugo nakon što vam je lonac dao do znanja da je potrebna temperatura postignuta, trebate kuhati.

Ako se tek spremate investirati u ekspres lonac, njihov savjet je - uvijek uložiti koju marku više u ekspres lonce provjerenih i iskušanih proizvođača.

Ekspres lonci se pojavljuju u više veličina. Ako ste u mogućnosti, uz veliki višelitreni lonac neophodan za kuhanje juha, variva i većih komada mesa, uložite i u kupovinu manjeg, nižeg, svojevrsne ekspres tave.

U pravilu svim loncima istog proizvođača odgovara isti poklopac. Kupite više lonaca, a samo jedan poklopac s ventilom. Istrošene i neispravne ventile i gume u poklopcima moguće je kupiti odvojeno i po potrebi zamijeniti.

Sam lonac je izuzetno dugovječan, tako da je investicija u ekspres lonac, investicija za cijeli život.

Šta kuhati u ekspres loncu

Velike višelitrene lonce koristite za supe, pogotovo goveđu. Upravo je nemjerljivo bolja, intenzivnije arome, a meso daleko mekše i prije skuhano nego što bi to ikad bilo kuhano na klasičan način.

Ekspres lonac će vam skratiti vrijeme potrebno da skuhate grah, pogotovo onaj koji ste zaboravili namočiti. 

Izbjegavajte u ekspres loncu kuhati namirnice koje imaju tendenciju izrazitog upijanja tekućina, poput riže, tijesta, kukuruzne krupice, griza, ječma, osim ako doista niste u stanju ispravno procijeniti količinu tekućine koju morate dodati u odnosu na količinu namirnice koju kuhate i vrijeme kuhanja.

Priprema dječje hrane u ekspres loncu

Ekspres lonac se pokazao odličan kada treba kuhati za dijete koje tek prelazi na ozbiljnu hranu i za odrasle, a da se pritom ne kuha dvostruko.

Hrana se u ekspres loncu prvenstveno kuha i to uglavnom u vodi i bez začina. Pritom uslijed temperature ispusti gotovo svu masnoću pa time dobijete meso prikladno za dječju prehranu.

Piletinu zajedno sa kožicom pokrijte sa dva prsta vode i kuhajte 10-15 minuta što je bilo dovoljno da potpuno omekša i da se može propasirati u dječju hranu. Uz piletinu se može odmah staviti i krompir, narezan na veće komade, ali u tom slučaju dodajete i nešto više tekućine.

Nakon što je odvojeno meso i krompir za dijete, preostalo meso i krompire posolite i/ili začinite prema želji i ostavite da sva suvišna tekućina ispari i da se i meso i krumpiri lagano zapeku i dobiju koricu. Za to ne treba više od desetak minuta, a dobit ćete istovremeno izuzetno mekano i sočno, a ipak zapečeno meso.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije