Dva razloga zašto je obavezno oprati robu prije prvog nošenja

0
Radiosarajevo.ba
Dva razloga zašto je obavezno oprati robu prije prvog nošenja
Foto: Pixabay / Ilustracija

Nakon kupovine predivne haljine, bluze ili hlača većina ljudi želi što prije obući taj novi komad, ali ako imaju tu naviku trebali bi dobro razmisliti što s tim komadom odjeće još na sebe stavljaju – izmet insekata, prašinu, a s njima i potencijal za dobivanje osipa ili, još gore, neke bolesti.

Iako je komad odjeće tek kupljen to ne znači da je čist. Pitanje je koliko dugo je ta odjeća stajala u nekom skladištu i u kojim uslovima.

Provedena su brojna istraživanja koja su pokazala da se na tek kupljenoj odjeći nalaze razne hemikalije koje mogu uzrokovati osipe.

Filip Tierno, voditelj katedre za mikrobiologiju i imunologiju na Univerzitetu u Njujorku, smatra da je pranje odjeće prije prvog nošenja neophodno zbog sljedeća dva razloga:

Spojevi u odjeći

Prilikom testiranja odjeće, doktor Tierno je pronašao na njoj kožne stanice i fekalije, gljivice i respiratorne izlučevine.

Sve ovo je pronađeno na robi iz lanaca trgovina, ali i iz trgovina s visokom modom. Stoga, zaključak je da bez obzira iz kakve trgovine je odjeća došla na njoj će se nalaziti bar dio ovih mikrostanica. Najviše gljivica i stanica kože je doktor Tierno pronašao na donjem vešu.

Hemikalije na odjeći

Umjetne boje se ne nalaze samo u hrani, već se koriste i za odjeću. Ako se roba ne pere prije pranja te hemikalije mogu uzrokovati infekcije i iritaciju kože. Jedna od najčešće korištenih boja je azo-anilin, koja može uzrokovati kožne infekcije i alergije.

Ako čovjek ima osjetljivu kožu, ova boja može potaknuti crveni i suvi osip koji može biti jako neugodan. Formaldehid je kemikalija koja se koristi na odjeći kako bi smanjila gužvanje, a poznato je i da je kancerogena i da može uzrokovati razne bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije