Istraživanje / Duže spavanje vikendom moglo bi vam spasiti život

29. 05. 2018. u 08:17:00 Hina

Shares: 18

Duže pavanje vikendima može ublažiti zdravstvene probleme koji proizilaze iz nedovoljne količine sna radnim danom, pa čak i smanjiti rizik prerane smrti, kažu naučnici.

Studija provedena na više od 38 hiljada odraslih ukazala je na viši nivo mortaliteta među mlađim i sredovječnim muškarcima koji noću spavaju manje od pet sati, ali je ta razlika nestala kod onih koji su vikendima uspjeli nadoknaditi propušteno.

Mnogo je studija provedeno o odnosu manjka sna i zdravlja, ali različita dužina trajanja sna radnim danom i vikendima često se pritom ne uzima u obzir. I zato se skupina švedskih naučnika sa univerziteta u Stockholmu fokusirala upravo na taj odnos.

Sudionici istraživanja sami su javljali podatke o količini sna, a pratilo ih se 13 godina. Ustanovljeno je kako su osobe mlađe od 65 godina koje su spavale manje od pet sati svakoga dana (uključujući i vikende) imale 65 posto veći nivo mortaliteta od referentne skupine koja je spavala šest ili sedam sati.

Međutim, "stopa mortaliteta kod osoba koje su kratko spavale radnim danom, ali vikendima umjereno ili duže, nije se razlikovala od referentne skupine", napisali su naučnici u časopisu Journal of Sleep Research.

I još jedno zanimljivo otkriće: oni koji su spavali duže od devet sati dnevno isto su imali veći mortalitet od referentne skupine. Naučnici misle da je to zbog toga jer je njihov dug boravak u krevetu vjerojatno bio povezan s nekim tinjajućim zdravstvenim problemom u pozadini.

S obzirom na to da studija, iako na velikom uzorku, nije bila potpuno reprezentativna, primjerice, imala je manje pušača nego što ih je u općoj populaciji, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potpuno shvatilo kako to vikendaški san neutralizira deficit iz radne sedmice.

Michael Grandner sa univerziteta u Arizoni nije bio uključen u ovu studiju i pomalo je skeptičan. U razgovoru za Washington Post upozorio je da se ljudi ipak ne oslanjaju previše na to da će u dva dana ispraviti propušteno u pet.

"Nakon tri hamburgera svakako je zdravije pojesti salatu nego četvrti hamburger, ali ona neće ispraviti negativne efekte prethodno pojedenog", rekao je.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA