Dubai krofne očarale milione: Evo kako ih možete napraviti u svojoj kuhinji
Kraljice zime - debeljuškaste krofne mnogima su najdraži desert, a pošto i mi slijedimo trendove, u nastavku vam donosimo recept za jednostavne dubai krofne koje će vas osvojiti već na prvi zalogaj.
Dubai krofne - sastojci:
- 50 dag glatkog brašna + brašno za valjanje tijesta
- 2 jaja
- 1 kocka svježeg kvasca (4 dag)
- 5 dag šećera + 1 mala kašika za kvasac
- 8 dag putera
- 2 dl toplog mlijeka + 3 velike kašike za kvasac
- 1 dl kiselog vrhnja
- 4 velike kašike ruma
- prstohvat soli
- 1 litra ulja za prženje
- šećer u prahu za posipavanje
Za punjenje:
- 200 g kadaifa
- 200 g namaza od pistacija
- kašika putera
Dubai krofne - priprema:
Jednu malu kašiku šećera i tri velike kašike mlijeka pomiješajte u zdjelici i lagano zagrijte. Izmrvite kvasac u toplu mješavinu mlijeka i šećera pa dobro promiješajte kašikom dok se kvasac ne otopi.
Zatim pospite jednom velikom kašikom glatkog brašna i ostavite kvasac da se diže. U veliku zdjelu uspite brašno. Poželjno je da zdjela bude prostrana jer će se tijesto dizati u njoj.
Zvizdić najavljuje hitnu sjednicu za dva ključna evropska zakona i smjenu ministara
Napravite rupicu u brašnu pa u nju stavite dignuti kvasac. Kuhačom ga umiješajte u brašno, a ako želite, nakon toga tijesto možete obrađivati i mikserom.
Nakon što ste umiješali kvasac, u smjesu dodajte mlako mlijeko, otopljeni puter (također mlak), kiselo vrhnje sobne temperature, jaja, rum, šećer i prstohvat soli.
Mikserom (ili ručno kuhačom) dobro sjedinite sve sastojke. Smjesa mora biti glatka i sjajna. Zatim pokrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto na toplom da se diže sat vremena.
Nakon dizanja istresite tijesto na pobrašnjenu površinu. Zatim brašnom pospite i gornji dio. Razvaljajte tijesto pobrašnjenim valjkom na debljinu od otprilike 1.5 centimetara.
Oštri okrugli kalup (promjer po želji, ovisno o tome želite li velike ili male krofne) ili čašu tankog ruba umočite u brašno pa izrezujte okrugle oblike. Ostavite ih da se dižu 30 minuta.
U veliku i dublju zdjelu ulijte litru ulja. Zagrijte ulje na visokoj temperaturi, a potom smanjite temperaturu na srednju jačinu. Pažljivo spuštajte okrugle komade tijesta na vruće ulje. Kada stavite tijesto u ulje, pokrijte zdjelu poklopcem.
Kada je prva strana pečena (mora biti zlatne boje), lagano viljuškom ili drvenom kuhačom preokrenite krafnu na drugu stranu i tu stranu pecite bez poklapanja zdjele. Prilikom pečenja nemojte previše dirati krofne u ulju jer ćete tako izgubiti svijetli obruč.
Krofne pažljivo vadite iz ulja i stavljajte ih jednu pored druge (nikako jednu na drugu) na tepsiju obloženu papirnatim ubrusima koji će upiti višak masnoće.
Na malo putera prepržite kadaif pa ga pomiješajte s domaćom kremom od pistacije. Ohlađene krofne punite nadjevom pomoću kašike, piše Zadovoljna.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.