Ukusno / Donosimo vam tri prijedloga za posljednje iftare ovog ramazana

11. 05. 2021. u 11:31:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Donosimo vam prijedog za tri recepta počevši od paradajz supe, bečke šnicle do tradicionalne turske poslastice keskul, koje možete napraviti za pretposljedni iftar tokom ovog ramazana. 

Sastojci za paradajz supu

1 crni luk
3 kašike ulja
2 kašike brašna
1 kašičica karija/curry
1 l vode
2 pileće kocke za supu
50g riže
1 kašičica paradajz pirea
1 žumance
2 kašike pavlake ili vrhnja za kuhanje

Priprema

Zagrijati ulje u većoj tavi, te na njemu propržiti luk. Dodati brašno, kari, rižu, paradajz pire te vodu sa kockama za supu. Kuhati dok se riža ne skuha. Na kraju u manjoj zdjeli umutiti žumance i pavlaku, pa smjesu dodati u supu. Poslužiti toplo.

Sastojci za bečku šniclu

600 g telećeg filea

2 jaja

so

meko brašno

prezle

ulje

limun

peršun

Priprema

Isecite četiri teleće šnicle, pokrijte celofanom i lagano izlupajte. Šnicle sa svih strana podjednako posolite, uvaljajte u brašno i provucite kroz umućena jaja, pa ih umotajte u prezle.

Pržite na tiganju na zegrejanoj masti. Kada je meso gotovo, izvadite ga iz tiganja i ostavite da se ocedi od suvišne masnoće na papirnom ubrusu. Poslužite uz pomfrit i salatu po izboru.

Sastojci za turski desert Keskul

5dl hladnog mlijeka
40g kokosa
60g brašna
80g šećera
1 kesica vanilin šećra
1 kašika maslaca / margarina

Priprema

U malo veću šerpu staviti hladno mlijeko, kokos, šećer, vanilin šećer i lagano dodavati brašno. Umutiti žicom pa staviti na šporet da provri miješajući.

Kada provri, dodati maslac ili margarin i miješati da se otopi. Skloniti, sipati u četiri manje posudice zapremine 1,5dl. Svaku prekriti providnom folijom i ohladiti par sati u frižideru. Dekorisati po želji. Preporučuje se kokos, pečeni lješnjaci ili orasi, prenosi mojcazin.ba.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA