Domaći slanci su hit na društvenim mrežama, donosimo vam recept

Radiosarajevo.ba
Domaći slanci su hit na društvenim mrežama, donosimo vam recept
Instagram / Slanci

Prateći društvene mreže posljednjih sedmica, mogli smo vidjeti kako su se i influenseri i poznati okrenuli kuhanju.

Slikanje modnih kombinacija i kafa u kafićima trenutno je na pauzi zbog pravila da ostanemo kući, a iz tog razloga mnogi su pronašli novi hobi - kuhanje.

Osim što na svojim profilima pokazuju cijeli proces pripreme hrane, često i razmjenjuju recepte. Tako su na red došli i slanci, ukusno pecivo koje nas podsjeća na djetinjstvo.

Iako ti možda na prvu djeluju kao da za njih treba puno sastojaka i vremena, zapravo je recept vrlo jednostavan, a rezultat veoma ukusan.

Inspiracija je bio recept food blogera Darka Kontina.

Sastojci za tijesto

500 grama glatkog brašna
40 grama svježeg kvasca (1 kocka)
3 kašike kiselog vrhnja
50 mililitara ulja
250 mililitara mlijeka

Sastojci za preljev:

3 kašike glatkog brašna
3 kašike soli
po potrebi voda

Priprema:

U posudu stavi brašno te mu dodaj ulje, 3 kašike kiselog vrhnja te kocku kvasca. Postepeno u smjesu dolijevaj toplo mlijeko te zatim umijesi tijesto kao za hljeb.

Preporučuje se da se tijesto mijesi 8 minuta.

Prekrij tijesto te ga ostavi na toplom da se diže, a kada taj proces završi, još jednom premijesi tijesto. Od premiješanog tijesta radi kuglice veličine jajeta. Svaku od tih kuglica razvaljaj te ju zatim zamotaj da dobiješ oblik slanca. Prije nego slance staviš u pećnicu, preko njih namaži smjesu od mlijeka i ulja.

U prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stepeni, slance stavi da se peku 15 minuta. Nekoliko minuta prije kraja pečenja, izvadi ih te po njima stavi smjesu za preljev, koja mora biti malo gušća od one za palačinke, i vrati u pećnicu. Kad su slanci gotovi, prekrij ih malo vlažnom krpom i kad otpuste spremni su za jelo.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije