Domaće tradicionalno jelo: Najbolji recept za sarmu

1
Radiosarajevo.ba
Domaće tradicionalno jelo: Najbolji recept za sarmu
FOTO: Coolinarika / Ilustracija

Sarma je jedno od omiljenih jela s naših prostora.

Sarma je često sinonim za ručak u hladnim, zimskim danima.

Posebno ako je pravite po provjerenom receptu, kakav vam donosimo, tradicionalna sarma od kiselog kupusa neće vas iznevjeriti.

Stanovnik Bosanske Dubice pokazao kakav je grad pao. Pogledajte video

Stanovnik Bosanske Dubice pokazao kakav je grad pao. Pogledajte video

Naš prijedlog za današnji ručak: Grah za prste polizati

Naš prijedlog za današnji ručak: Grah za prste polizati

Sastojci:

1 veća ili 2 manje glavice kiselog kupusa
500 g mljevenog miješanog mesa
4 glavice crnog luka
6 kašika riže
1 šolja ulja
100 g suhog mesa
crvena mllevena paprika
sol
suhi biljni začin

Priprema:

1. Odvojite listove kupusa i dobro ih operite.

2. Na malo ulja prodinstati sitno isjeckan luk, dodajte meso pa nastavite dinstanje. Na kraju dinstanja dodati sol, suhi biljni začin, alevu papriku, biber, a onda i rižu.

Malo ko zna kako se zapravo pravi zaprška: Tajna koja je poznata samo pravim majstorima

Malo ko zna kako se zapravo pravi zaprška: Tajna koja je poznata samo pravim majstorima

3. Promiješajte i filujte jedan po jedan list kupusa uvijajući ih po želji. Redajte ih u pogodnu posudu, tako da stanu u jednom redu. Suho meso redajte na režnjeve, pa ga stavite između sarmi. Prelijte ih ostatkom ulja i vodom tako da sarme ogreznu.

4. Pokrijte posudu folijom i stavite u rernu, pa pecite na umjerenoj temperaturi oko 2 sata ili stavite na tihoj vatri da se kuhaju, a pred kraj zapecite u rerni. Prije nego što sarme izvadite iz rerne, skinite foliju da sarme dobiju lijepu rumenu boju, preporučuje Recepti.com.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije