Sjajan recept za kompot: Jednostavno, a ukusno
Topli i slatki napitak koji nam je stigao iz daleke Istočne Evrope i koji su ljudi s našeg podneblja zavoljeli, definitino je kompot.
Miris bakinog kompota koji se širi kućom, jedna je od ljepših uspomena iz djetinjstva, a o ukusu i da ne govorimo.
Sastojci:
3 kg trešanja
Meggle osnažuje mljekarstvo: Obitelj Duranović izgradila novi objekat uz podršku za kupnju junica
400 gr šećera
1,5 vode
Priprema:
Trešnje dobro perite, očistite od peteljki i izvadite košpice. Pomješajte vodu i šećer, pa stavite na ringlu i sve vrijeme mješajte na tihoj vatri dok se šećer ne otopi.
Trešnje prelijte sirupom da ogreznu, a onda dobro zatvorite tegle. Na dno velike šerpe stavite krpu, poredajte tegle, a onda nalijte vodu do poklopca,
Nakon ključanja ostavite da se kuhaju još 15 minuta, a onda pomjerite šerpu sa vatre i pustite kompot da se ohladi, piše Žena.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.