Dolaskom jeseni svi su počeli kupovati ovu biljku, ima potencijalnu zdravstvenu dobrobit
Ulazimo po mnogima u najljepše godišnje razdoblje u kojem sve vrvi šarenim bojama.
Uskoro će krošnje započeti poprimati žućkasto bakrene boje, a terase restorana i naše balkone sve češće će uljepšavati posebna biljka.
Riječ je o grmovitoj trajnici Calluni vulgaris nama poznatijoj pod imenom vrijesak. Ovaj izdržljivi zimzeleni grm vrlo je prikladan za uređenje krajolika zbog svojih malih zahtjeva za održavanjem, što ga čini izvrsnim izborom za one osobe koje žele atraktivnu i trajnu biljku.
Kriza u zdravstvu EU članice: Više od 2.700 doktora dalo kolektivni otkaz
Prekrasni cvjetovi vrijeska, koji dolaze u nijansama ružičaste, ljubičaste i bijele razasuti su duž cijelog grma.
Prirodan lijek i važan dio ekosistema
Izuzev svoje vizualne privlačnosti vrijesak nudi potencijalne dobrobiti za zdravlje. Porijeklom iz Europe, poznat je i po tome što preživljava u krutim uvslovima tla i okoliša.
Ehinacea: Snažna ljepotica dragocjenih svojstava savršeno se uklapa u svaki vrt
Uz to, važan je dio ekosistema osiguravajući stanište i hranu raznim životinjama, uključujući pčele, leptire i ptice. U tradicionalnoj biljnoj medicini ova biljka služi za pripremu biljnih čajeva za koje se vjeruje da imaju umirujuća svojstva i potiču opuštanje. Lišće biljke također ima potencijalnu zdravstvenu dobrobit, a znaučne studije dodatno potvrđuju njihova protuupalna i antioksidativna svojstva.
Svestranost vrijeska
Uz spomenuti čaj koji doprinosi izlučivanju mokraće i znoja, djeluje umirujuće na živce, a neki vjeruju i da jača spolni nagon. Također se koristi kao začin i eterično ulje. Dodatno, može pomoći kod cistitisa i drugih infekcija mokraćnih puteva, kod reumatskih tegoba, osipa i drugih kožnih bolesti, poremećaja metabolizma, čišćenja sekreta, zdravlja dišnih puteva pa čak i kod nesanice. Zbog svog antiseptičkog svojstva, ulje učinkovito djeluje na gljivične i bakterijske infekcije.
Pripremite svoj čaj:
Čajnu kašičicu vrijeska (suhe listove i cvjetove) prelijte s 250 mililitra proključale vode,
držite poklopljeno desetak minuta i procijedite, pa potom zasladite medom.
Anemona: Cvijet očaravajućih boja idealan za vaš balkon
Kao začin vrijesak se dobro stapa s namirnicama poput mahunarka, svježeg sira, mesnatih proizvoda te riba. Uz ostale mediteranske začine, svojim mirisom i okusom, savršen je dodatak pizzama. Još jedan proizvod koji može nastati iz ove biljke je med te je vrlo tražen zbog svog posebnog okusa i potencijalnih zdravstvenih prednosti, uključujući antibakterijska svojstva.
Svestranost ove biljke sad vrijedi svakako iskoristiti. Možete je naći u svakom većem trgovačkom lancu te u vrtnim centrima, piše Živim.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.