Doktorica zaprepastila tvrdnjom o mijenjanju donjeg rublja: ‘To je prihvatljivo’

1
Radiosarajevo.ba
Doktorica zaprepastila tvrdnjom o mijenjanju donjeg rublja: ‘To je prihvatljivo’
Foto: Pexels / Donje rublje/Ilustracija

Muškarci ne moraju mijenjati donje rublje svaki dan, tvrde stručnjaci za kožu.

Prema vrhunskim dermatolozima, ako se minimalno znoje, muškarci nisu pod većim rizikom od infekcija ili drugih zdravstvenih problema ako pričekaju 48 sati prije nego što zamijene gaće.

S druge strane, nažalost, ženama nisu priznate iste slobode.

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

To je zato što imaju kraći prolaz koji povezuje genitalije i analni otvor, što znači da potencijalno štetne bakterije imaju kraći put za putovanje.

Dr. Annju Methil, dermatolog u ClinicSpots, izjavila je za DailyMail: "U situacijama s minimalnom aktivnošću i bez znojenja, zamjena svaki drugi dan može biti prihvatljiva. Muški stilovi donjeg rublja poput bokserica, koje su labavije, također mogu dozvoliti nešto duže nošenje."

Sarah Roberts, licencirani specijalist za njegu kože, također je rekla da muškarci i žene riskiraju slične opasnosti kada je u pitanju nošenje istog para donjeg rublja duže od nekoliko dana.

"Muškarci i žene riskiraju iritaciju kože, osip ili pogoršanje postojećih stanja poput ekcema ili psorijaze kada prečesto nose donje rublje bez pranja; to je zbog trenja i zadržavanja vlage", rekla je ona.

Međutim, muškarci i žene su uglavnom izloženi različitim posljedicama.

Žene, na primjer, imaju kraći uretralni kanal - kanal koji omogućava urinu da napusti tijelo - od muškaraca, što ih čini osjetljivijima na infekcije.

Dr. Archit Aggarwal, dermatolog, izjavio je: "Vulva sadrži nabora i pukotine koje lakše zadržavaju vlagu i bakterije nego muški genitali."

Gospođa Roberts je ukazala na probleme poput gljivičnih infekcija i bakterijske vaginoze.

Vaginalna gljivična infekcija uzrokuje iritaciju, iscjetkanje i intenzivni svrab oko vagine i vulve - vanjskog dijela vaginalnog otvora. Može biti izazvana bakterijama koje nastaju zbog znojenja i druge vlage.

Bakterijska vaginoza, s druge strane, nastaje kada se prirodne razine bakterija u vagini poremete, što dovodi do neugodnog mirisa, svrbeža, iscjetkanja i peckanja prilikom mokrenja.

Žene s teškim menstrualnim ciklusima ili visokom količinom iscjetkanja mogu čak morati mijenjati donje rublje više od jednom dnevno zbog rizika od bakterija i radi udobnosti, rekao je dr. Aggarwal.

S druge strane, muškarci mogu biti podložni atletskom svrabu ako ne mijenjaju donje rublje dovoljno često, rekla je gospođa Roberts.

Atletski svrab je gljivična infekcija koja uzrokuje svrbež, crveni osip u preponama, na gornjem dijelu bedara i stražnjici.

"Iako muške bokserice, koje manje dodiruju kožu u odnosu na žensko rublje, ne izbjegavaju ove opasnosti - posebno kada se nose ponovno bez promjene", rekla je gospođa Roberts.

Iako možete ići svaki drugi dan bez stavljanja novog para gaća u slučaju nužde, dermatolozi ipak savjetuju da mijenjate donje rublje barem jednom dnevno kako biste smanjili rizik od infekcija.

Dr. Hannah Kopelman, dermatologinja u Kopelman Aesthetic u New Jerseyu, izjavila je: "Za one koji se bave intenzivnim fizičkim aktivnostima ili se jako znoje, preporučuje se češće mijenjanje donjeg rublja."

"U vrućim i vlažnim klimama, može biti potrebno mijenjati donje rublje čak i više puta dnevno kako bi se održala dobra higijena."

"Ako osjetite nelagodu, svrab ili neobičan iscjedak, odmah promijenite donje rublje i po potrebi se posavjetujte s doktorom", rekao je dr. Aggarwal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije