Od osvježenja do zdravstvenih problema: Šta izaziva pretjerano konzumiranje lubenice?
Lubenica je pravo osvježenje u ovim ljetnim danima.
Osim što je vrlo ukusna, bogata je vitaminom A i C, kao i likopenom, antioksidansom poznatim po svojim dobrobitima za kardiovaskularno zdravlje.
Mnogima najdraže voće bogato je i vodom, što ga čini idealnim za hidriranost, osobito u vrućim ljetnim danima.
Studenti Beograda predali 1.000 pisama Zagorki Dolovac: 'Vrijeme je da opravdate naše povjerenje'
Na šta treba pripaziti?
Međutim, nije dobro pretjerati s jedenjem lubenice jer može uzrokovati neugodne nuspojave. To su:
Probavne smetnje
Svakodnevno jedenje lubenice može dovesti do mučnina, rijetke stolice i žgaravice. Ovi problemi su uzrokovani visokim sadržajem FODMAP-a u lubenici.
FODMAP su fermentabilni ugljikohidrati koji su neprobavljivi ili se sporo apsorbiraju u tankom crijevu.
Povećanje šećera u krvi
Lubenica ima visok glihemijski indeks, što znači da može brzo podići šećer u krvi. Osobe s dijabetesom moraju paziti na količinu lubenice koju konzumiraju.
Međutim, glihemijsko opterećenje lubenice je nisko, što znači da male porcije neće izazvati veće probleme.
Alergijske reakcije
U rijetkim slučajevima, neki ljudi mogu biti alergični na lubenicu i doživjeti reakcije poput oteklina i problema s disanjem. U teškim slučajevima, alergijska reakcija može dovesti do anafilaksije, koja može biti opasna po život, piše Net.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.