Doktorica upozorava: "Ovo mogu biti tihi simptomi karcinoma"

0
Radiosarajevo.ba
Doktorica upozorava: "Ovo mogu biti tihi simptomi karcinoma"
Foto: Pexels / Sve više mladih ima rak

Dok su neki medicinski simptomi nepogrešivo alarmantni, drugi, poput jakog znojenja, često prođu ispod radara, pripisujući se stresu ili vrućini. Međutim, nova istraživanja sugeriraju da bi ovo naizgled benigno stanje moglo biti suptilan pokazatelj daleko ozbiljnijeg problema - raka.

Tiha prijetnja raka

Rak je i dalje jedan od najtežih i najsmrtonosnijih zdravstvenih izazova našeg vremena. Svake godine u Hrvatskoj od malignih bolesti oboli prosječno 25.000 stanovnika stoga je svijest o znakovima upozorenja ključna tačka za rano otkrivanje i liječenje.

Ljekarska upozorenja

Dr. Jen Caudle, poznata doktorica iz SAD-a, obratila se TikToku kako bi podigla svijest o devet ključnih simptoma raka. Među njima je naglasila posebno zabrinjavajući simptom, noćno znojenje.

Vlada RS prihvatila uvođenje jedinstvenog broja 112 za hitne slučajeve u BiH

Vlada RS prihvatila uvođenje jedinstvenog broja 112 za hitne slučajeve u BiH

Noćno znojenje može biti posljedica brojnih stvari, ali moramo se prvo u puno, puno situacija uvjeriti da to nije rak objasnila je dr. Caudle.

Kada znojenje noću nije normalno

Uobičajeno je znojiti se noću, osobito tokom vrućeg vremena. Međutim, ako se često budite mokri, s mokrom pidžamom i plahtama, to bi moglo biti više od puke reakcije na temperaturu. To bi mogao biti značajan znak upozorenja na neki ozbiljniji zdravstveni problem, uključujući rak. Ako to primijetite kod sebe posavjetujte se s doktorom.

@drjencaudle

9 Signs of Cancer You Shouldn’t Ignore! #cancer #cancersign #cancersigns #cancersurvivor #cancersymptoms #drjencaudle #fyp #fypシ

♬ original sound - DrJenCaudle

Osim toga, znojenje se može manifestirati i kao posljedica infekcija, nuspojava lijekova ili menopauze. Unatoč nabrojenom, ako ni na koji način ne možete objasniti noćno znojenje ili groznicu, naglašava se važnost savjetovanja s doktorom.

Ostali kritični simptomi na koje treba paziti

Dr. Caudle nije stala na noćnom znojenju. Iznijela je nekoliko drugih simptoma koji bi vas trebali potaknuti na posjet doktoru:

  • Nenamjerno mršavljenje
  • Neobično vaginalno krvarenje
  • Otečeni limfni čvorovi
  • Uporni kašalj
  • Promuklost
  • Poteškoće s gutanjem
  • Neobjašnjive kvržice i izbočine
  • Uporna nadutost

Ovi simptomi, poput noćnog znojenja, često se mogu previdjeti ili pripisati manje ozbiljnim stanjima. Međutim, biti oprezan i proaktivan u vezi sa svojim zdravljem može napraviti značajnu razliku i omogućiti pravovremeno djelovanje. U borbi protiv raka ključni su svijest i rano otkrivanje, piše Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije