Doktorica otkrila: Ovo su najbolji i najgori sendviči za vaše zdravlje

0
Radiosarajevo.ba
Doktorica otkrila: Ovo su najbolji i najgori sendviči za vaše zdravlje
Prtscr/Instagrm / Viralni sendvič :)

Sendviči su jednostavan ručak u kojem mnogi od nas uživaju, ali doktorica Deborah Lee upozorila je da neki gotovi sendviči iz supermarketa sadrže više kalorija od pizze.

Ono što sendviče čini posebno omiljenima je njihova svestranost. Svtko može odabrati svoju omiljenu vrstu punjenja. Dr. Lee je otkrila da neki od najpopularnijih sastojaka sendviča mogu biti manje zdravi nego što mislimo.

Mnoge osobe vole sendvič od bijelog hljeba, sira, šunke, kiselih krastavaca i zelene salate, ali ako želite smanjiti unos kalorija, to nikako nije dobar izbor.

Evo šta piše u pismu Željke Cvijanović UN-u upućenom uz posredovanje ruske misije

Evo šta piše u pismu Željke Cvijanović UN-u upućenom uz posredovanje ruske misije

"Nažalost, ovo nema obilježja zdravog sendviča! Za početak, to su nevjerojatne 404 kalorije. Ako tome dodate pakovanje čipsa (153 kalorije) i limenku Cole (139 kalorija), to znači da vaš ručak ima 696 kalorija!", objasnila je dr. Lee.

Doktorica je otkrila koje su vrste sendviča najbolje i najgore za naše zdravlje.

Ilustracija/Sendvič

Najbolji sendvič

Dr. Lee je otkrila da je najzdraviji sendvič onaj sa hljebom od cjelovitih žitarica, s nemasnim proteinskim prelivom poput piletine, puretine ili ribe, te zdravim namazom poput humusa ili avokada.

"Dodavanje lišća salate, paradajza ili krastavca povećava sadržaj vitamina i minerala. U idealnom slučaju, ovaj sendvič napravite sami od nule s kvalitetnim sastojcima", rekla je doktorica.

Dr. Lee je za hljeb preporučila ili kiselo tijesto koje sadrži prebiotike i sjajno je za zdravlje crijeva ili ražev ili integralni hljeb zbog sadržaja vlakana.

"Svi bismo trebali jesti 30 grama vlakana dnevno, tako da nam konzumacija hljeba bogatog vlaknima pomaže da postignemo cilj. Vlakna su ključna za osiguravanje prolaska hrane kroz crijeva pravilnom brzinom, za snižavanje holesterola i sprječavanje zatvora", pojasnila je.

Najgori sendvič

Dr. Lee je upozorila da je najgori sendvič kupljen u trgovini, posebno ako mu je prošao rok trajanja ili rok upotrebe.

Sendvič

"Gotovi sendviči mogu sadržavati puno masti, šećera i soli. Na primjer, često sadrže preljeve tipa majoneze s visokim postotkom masti. Kupovni hljeb često ima visok sadržaj šećera i soli. Neki gotovi sendviči imaju preko 690 kalorija. Ako morate kupiti sendvič, uvijek pažljivo pročitajte etiketu", rekla je.

"Ako pravite sendvič kod kuće, nemojte koristiti bijeli kupovni hljeb, prelive s visokim postotkom masti, soli ili prerađene hrane i majonezu zbog sadržaja masti", upozorila je dr. Lee, javlja Express.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije