Doktorica otkrila: Evo šta vam se može desiti ako pretjerano jedete sladoled
Sladoled je jedna od omiljenih ljetnih poslastica, kako iz fabrika tako i iz sladolednih štandova.
Danas postoji raznovrsnost okusa. Možete pronaći sladoled s neobičnim okusima poput slanog sladoleda od karamele, energetskih napitaka, pa čak i onih bizarnih s okusom ćevapa i slično.
Ali, šta se događa kada pretjeramo s konzumacijom sladoleda ili ga jedemo svakodnevno? Tamar Samuels, registrirana nutricionistica, izjavila je za Yahoo da se suzdržava od označavanja bilo koje hrane (ili učestalosti konzumacije) kao "dobru" ili "lošu".
Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"
"To može izazvati osjećaj srama, krivice i straha, što potencijalno može dovesti do nezdravog odnosa prema hrani", rekla je. Osim toga, svako ima svoje prehrambene potrebe, koje se mogu značajno razlikovati od osobe do osobe. Dijetetičarka dijeli sličan stav: "Ne volim klasificirati jednu vrstu hrane kao lošu ili vas kao 'loši' ako je jedete, ali kao što znamo, postoje hranjivije i manje hranjive namirnice", rekla je, dodajući kako je sladoled visoko kalorična namirnica s visokim postotkom šećera i masti u kojoj se može uživati umjereno.
Pretjerana konzumacija sladoleda može imati negativne posljedice po zdravlje. Sladoled je obično bogat kalorijama i šećerom. Pretjerana konzumacija može dovesti do prekomjerne tjelesne težine i povećanog rizika od pretilosti te razvoja karijesa zbog visokog udjela šećera. Također, unos velike količine sladoleda može rezultirati povećanom nivoem šećera u krvi i povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2. Zato, umjereno konzumiranje sladoleda preporučuje se radi očuvanja zdravlja.
Na tržištu postoji mnogo vrsta sladoleda s različitim nutritivnim vrijednostima, zato je uvijek važno pročitati etikete. Preporučena dnevna granica unosa šećera koju preporučuje Američko udruženje za srce nije veća od 36 g za muškarce i 25 g za žene.
Što se tiče zasićenih masti, AHA ne preporučuje unos veći od 13 g dnevno za osobu koja konzumira 2.000 kalorija dnevno. Dakle, jedna porcija sladoleda može sadržavati gotovo cijeli dnevni unos šećera i zasićenih masti. Registrirana nutricionistica Edwina Clark ističe da iako je istina da je sladoled bogat zasićenim masnoćama i šećerom, može biti dio zdrave prehrane ako se konzumira umjereno, javlja Klik.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.