Doktori joj uklonili 300 bubrežnih kamenaca zbog ovih pića: Mnogi od nas prave istu grešku

0
Radiosarajevo.ba
Doktori joj uklonili 300 bubrežnih kamenaca zbog ovih pića: Mnogi od nas prave istu grešku
Foto: Pixabay.com / Ilustracija (na slici nije prikazan događaj opisan u tekstu)

Doktori na Tajvanu morali su ukloniti više od 300 bubrežnih kamenaca iz 20-godišnjakinje koja je patila od hronične dehidracije zbog konzumiranja zaslađenih napitaka.

Xiao Yu je primljena u bolnicu decembru 2023. zbog temperature i jake boli u donjem dijelu leđa. Doktori su ultrazvukom vidjeli stotine bubrežnih kamenaca u njenom natečenom desnom bubregu, veličine od pet milimetara do dva centimetra.

Godinama nije pila dovoljno vode

Djevojka je priznala da je godinama pila malo vode i da je umjesto nje pila sokove i alkohol, što je rezultiralo hroničnom dehidracijom i nakupljanjem minerala u njenim bubrezima. Liječnici su je operisali dva sata i navodno izvadili oko 300 bubrežnih kamenaca. Žena se nakon toga oporavila i otpuštena je iz bolnice.

Tragedija u BiH: Žena preminula nakon što ju je udario kamion

Tragedija u BiH: Žena preminula nakon što ju je udario kamion

"Unos vode ključan je za razrjeđivanje minerala u mokraći. Ako tijelu nedostaje dovoljno vode, minerali u mokraći mogu se lako koncentrisati, povećavajući rizik od stvaranja kamenca", objasnio je Lin Caiyang, hirurg koji ju je operisao.

2.000 pacijenata, a 16 dijaliznih centara: Prelaze stotine mučnih kilometara

2.000 pacijenata, a 16 dijaliznih centara: Prelaze stotine mučnih kilometara

Lin je dodao da će 9,6 posto tajvanske populacije imati bubrežne kamence u nekoj fazi života, a obično se razvijaju kod osoba od 50 do 60 godina.

Prvi simptomi bubrežnih kamenaca su jaka probadajuća bol u leđima koja se spušta niz bok do prepone i donjeg dijela trbuha, a često se javlja i krv u mokraći

Kako smanjiti rizik od bubrežnih kamenaca

Pijte vodu tokom dana:

Osobe s historijom bubrežnih kamenaca trebale bi piti dovoljno tekućine da izbace oko 2,5 litara urina svaki dan. Ovo je najučinkovitija dostupna terapija za sprječavanje budućih bubrežnih kamenaca.

Vaš doktor može zatražiti da pratite količinu urina kako biste bili sigurni da pijete dovoljno vode.

Napitak od nekoliko KM zbog kojeg će vam bubrezi biti zahvalni

Napitak od nekoliko KM zbog kojeg će vam bubrezi biti zahvalni

Jedite manje hrane bogate oksalatima:

Prelazak na prehranu s niskim postotkom oksalata može smanjiti rizik od kalcijevih oksalata. Hrana koja ga ima najviše uključuje špinat, rabarbaru, pečeni krompir, leću, mekinje, griz i bademe. Velika količina soli u vašoj prehrani također može povećati rizik od bubrežnih kamenaca.

Prehrana s niskim udjelom natrija i višim postotkom kalija - koji sadrži mnogo voća i povrća, može smanjiti rizik od stvaranja kamenaca.

Jedite hranu bogatu kalcijem:

Kalcij u hrani ustvari može smanjiti rizik od bubrežnih kamenaca. Nastavite jesti hranu bogatu kalcijem osim ako vam doktor ne preporuči drugačije. Razgovarajte sa svojim doktorom porodične medicine prije uzimanja dodataka kalcija jer oni mogu biti povezani s povećanim rizikom od bubrežnih kamenaca.

Ovo su simptomi koji upozoravaju da bubrezi slabo rade

Ovo su simptomi koji upozoravaju da bubrezi slabo rade

Spriječite urinarne infekcije:

Neki ljudi su osjetljiviji na razvoj ponovljenih infekcija mokraćnog sistema. Manji broj infekcija može smanjiti rizik od razvoja kamenaca, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije