Doktor pojašnjava: Koji faktori razvijaju demenciju i kako umanjiti rizik

0
Radiosarajevo.ba
Doktor pojašnjava: Koji faktori razvijaju demenciju i kako umanjiti rizik
Foto: Pixabay / Ilustracija

Sudbine srca i mozga su nerazdvojno povezane, kako je za Healthline istaknuo dr. Fernando D. Testai, predsjednik radne skupine i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Illinois.

Objasnio je da srčane bolesti mogu negativno utjecati na mozak tako da povećavaju rizik od moždanog udara ili smanjuju protok krvi, dok moždani udar u određenim područjima mozga može dovesti do srčanih problema, poput aritmija.

Izjava AHA-e raspravlja o tome kako su tri rasprostranjene kardiovaskularne bolesti – srčana insuficijencija, fibrilacija atrija i koronarna srčana bolest – povezane s kognitivnim padom i demencijom. Naglašava važnost upravljanja zdravljem srca od rane dobi kako bi se umanjili potencijalni negativni učinci na funkciju mozga.

Reuf Bajrović najavio da će tužiti Elmedina Konakovića zbog izjave da je "pobjegulja"

Reuf Bajrović najavio da će tužiti Elmedina Konakovića zbog izjave da je "pobjegulja"

Koja je poveznica?

U SAD-u gotovo 130 miliona odraslih osoba pati od neke vrste kardiovaskularne bolesti, koja je sve više povezana s problemima kognitivnog zdravlja.

Primjera radi, oko 43 posto pojedinaca sa srčanom insuficijencijom pokazuje kognitivne smetnje, što utječe na razne kognitivne funkcije poput pažnje, jezika i pamćenja. Osobe s atrijskom fibrilacijom suočavaju se s 39 posto višim rizikom od kognitivnih problema, dok koronarna srčana bolest povećava rizik od demencije za 27 posto. Čak do 50 posto preživjelih od srčanog udara može također iskusiti kognitivni pad.

Tačni razlozi za povezanost između zdravlja srca i mozga su složeni i nisu potpuno razumljivi, ali AHA identificira nekoliko faktora koji doprinose.

Loša cirkulacija zbog kardiovaskularne bolesti može ometati funkciju mozga, a hronična upala i oksidativni stres mogu igrati značajne uloge u ovoj vezi. Primjera radi, beta-amiloid, biomarker povezan s Alzheimerovom bolešću, pronađen je u tkivima srca i mozga, što sugeriše duboku povezanost između ta dva organa.

Dr. Abinash Achrekar je za Healthline naglasio da, iako različite kardiovaskularne bolesti imaju jedinstvene mehanizme, sve one predstavljaju značajne rizike za mozak. Preporuke AHA-e naglašavaju važnost zdravlja srca i mozga te pozivaju zdravstvene radnike da se bave kardiovaskularnim faktorima rizika kao što su visoki holesterol, hipertenzija i pretilost, uz poticanje zdravih životnih izbora, piše Kreni Zdravo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije