Doktor otkriva razlog: 'Na fakultetu su nas upozorili na opasnosti krompir salate'

0
Radiosarajevo.ba
Doktor otkriva razlog: 'Na fakultetu su nas upozorili na opasnosti krompir salate'
Foto: Pexels / Krompir salata

TikTok je postao pravo "poprište" rasprava nakon što je gastroenterolog podijelio zabrinjavajući razlog zbog kojeg izbjegava krompir salatu. Iako je ovaj kremasti, ugljikohidratni specijalitet često nezaobilazan na ljetnim okupljanjima, čini se da postoje opasnosti koje mnogi ne prepoznaju.

U videu objavljenom na TikToku, doktor sa Akademije medicine Cleveland & Northern Ohio objasnio je da je jedno jelo koje nikada ne bi pojeo na roštilju upravo krompir salata. "Nikada ne bih jeo krompir salatu na pikniku", rekao je doktor, izazivajući lavinu komentara i reakcija. Jedan gledalac je komentirao: "Hoću da znam koja predavanja su dovela do ovog zaključka o krompir salati", dok je drugi uzvratio: "Aww, volim krompir salatu! Šteta!"

No, ne treba žuriti s osuđivanjem – u kasnijem videu, doktor je detaljnije objasnio svoj stav: "Izbjegavam krompir salatu zbog svih predavanja na fakultetu koji se bavi hranom koja uzrokuje bolesti, a koja posebno naglašavaju krompir salatu na piknicima."

Bosanski lovci na oluje upozoravaju: "Snijeg u BiH će dosegnuti i preko 150 cm"

Bosanski lovci na oluje upozoravaju: "Snijeg u BiH će dosegnuti i preko 150 cm"

Prema izvještaju Daily Mail-a, krompir salata može biti posebno opasna kada se ostavi u tzv. "opasnoj temperaturnoj zoni" – između 4 i 60 stepeni Celzijusa. Ako se salata ostavi van frižidera više od dva sata, rizik od množenja štetnih bakterija značajno raste. Jedan gledalac je istakao opasnosti nepravilnog skladištenja hrane, napominjući da mnogi ljudi misle da je u redu ostaviti krompir salatu van frižidera, ali to je upravo suprotno. Krompir može postati toksičan ako nije rashlađen, dok majoneza ne bi smjela biti van frižidera.

Iako krompir salata ostaje omiljeni izbor za mnoge, doktorova opomena je podsjetnik na važnost zdravlja i sigurnosti u vezi s hranom. Sljedeći put kad organizujete roštilj, sjetite se da krompir salatu uvijek stavite u frižider.

Prema preporukama NHS-a, simptomi trovanja hranom mogu uključivati:

  • mučninu
  • proljev
  • povraćanje
  • bolove u stomaku
  • visoku temperaturu (38°C ili višu)
  • opću malaksalost – umor, bolove u tijelu ili hladnoću

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije