Doktor odgovorio na pitanje - treba li kečap držati u frižideru ili ne?

0
Radiosarajevo.ba
Doktor odgovorio na pitanje - treba li kečap držati u frižideru ili ne?
Foto: Pexels / Ilustracija

Kolumnist australskog Newsa dr. Zac Turner konačno je riješio staru dilemu o tome treba li kečap držati u frižideru ili ne.

Na pitanje čitatelja gdje idu neki od naših omiljenih dodataka jelima, uključujući kečap, puter od kikirikija i džem od malina, ljekar je iznio svoju presudu.

Napisao je: "Postoje dva načina gledanja na ovu raspravu. Jedan od načina je biti razumno ljudsko biće i prihvatiti da svi imamo drugačije navike i to je sasvim OK. Drugi način je biti poput većine i zauzeti plitak stav i zahtijevati da se zna koji je put ispravan.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Pa, nadam se da sjedite zbog ovoga, jer bojim vam se reći da kečap i puter od kikirikija ne moraju biti u frižideru."

Dodao je da kečap ili BBQ umak i senf ne moraju biti u frižideru zbog njihove 'visoke kiselosti i obrade'.

Većina nas drži jaja u vratima frižidera, a nismo svjesni da griješimo

Većina nas drži jaja u vratima frižidera, a nismo svjesni da griješimo

Ali šta nakon što se otvore, pitali su ga. Dr. Turner tvrdi da ih još uvijek ne treba držati u frižideru jer "vrlo malo bakterija raste".

Međutim, inzistira na da se obrati pažnja na etikete ovih proizvoda kako bi znali koje je najbolje mjesto za njihovu pohranu.

Također, ako ste postali žrtva trovanja hranom, to bi moglo biti zbog skladištenja prehrambenih proizvoda na pogrešnom mjestu.

"Iako bi hrana mogla mirisati i izgledati normalno", poručio je čitateljima, "u njoj još uvijek mogu rasti bakterije kao što su Salmonella, Campylobacter, Listeria, Norovirus ili Rotavirus i E.Coli".

Dodao je: "Skladištenje hrane posebno je važno jer se bakterije mogu umnožiti do opasnih nivoa ako se to radi na pogrešan način. Bakterije koje uzrokuju trovanje hranom rastu i množe se najbrže u temperaturnoj zoni od 5 do 60 stepeni Celzija. Osigurati da temperatura unutrašnjosti vašeg frižidera bude ispod 5 stepeni važno je kako bi se smanjio potencijalni rast patogena."

Dakle, upozoreni ste, provjerite i svoj frižider i etikete!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije