Dodajte ovo u tijesto i zaboravite na masne uštipke: Neće upiti ni kap ulja i biće posebno mekani
Prženo tijesto, poput uštipaka, omiljeni je izbor mnogih domaćica za doručak ili večeru. Međutim, jedan od najčešćih problema s kojim se susreću jeste višak masnoće koju ova peciva upiju tokom prženja.
Srećom, iskusne kuharice otkrivaju dva jednostavna trika zahvaljujući kojima će vaši uštipci ostati mekani, vazdušasti – ali bez masnog osjećaja pod prstima.
Prvi trik: Prašak za pecivo ili soda bikarbona
Tajna počinje već kod pripreme tijesta. Kada prosijavate brašno, obavezno dodajte i prašak za pecivo ili sodu bikarbonu. Ovi sastojci pomažu da se tijesto "zatvori" prilikom prženja, sprječavajući da upije višak ulja. Jednako je važno da ulje bude dobro zagrijano – jer samo tada momentalno stvara zaštitnu koricu na tijestu i ne dozvoljava masnoći da prodre unutra.
Čengić: Razlike u platama ovise o složenosti poslova, ne o stručnoj spremi
Drugi trik: Čašica rakije
Za one koji žele otići korak dalje – tu je i stari, gotovo zaboravljeni trik naših nana. Tokom miješanja tijesta dodajte malu čašicu rakije. Alkohol će ispariti tokom prženja, ne ostavljajući nikakav trag u ukusu, ali će učiniti čudo za teksturu – vaši uštipci neće upiti ni kap ulja.
Ako ipak želite dodatnu aromu, umjesto rakije možete koristiti rum, u istoj količini. Rezultat će biti jednako lagan i neodoljiv.
Uz ova dva trika, vaši domaći uštipci više neće biti teški ni masni, već savršeno hrskavi i lagani – baš kao iz mamine kuhinje.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.