Dobro čuvana tajna naših baka: Starinski recept za najukusniju tortu od maka

Svi volimo brze i jednostavne kolače koji oduševljavaju i najzahtjevnije gurmane.
Jedan od takvih recepata je i ovaj koji će vas oduševiti ukusom, a svi će tražiti krišku više.
Riječ je o starinskoj torti od maka koja se sprema u jednoj šerpi.

U Sanskom Mostu pronađeno četvero djece bez roditeljskog staranja: Sumnja se na trgovinu ljudima
Sastojci
- 600 ml mlijeka
- 4 kašike griza
- 150 g šećera
- 200 g maka
- 150 g putera
- 350 g mljevene plazme
- 150 g bijele čokolade
- 70 ml slatke pavlake

Trik iskusnih kuhara: Uz ovaj sastojak bijelo meso će biti mekano i neodoljivo sočno
Priprema
1. Odaberite šerpu i dodajte mlijeko, griz, šećer i mak, te stavite da se kuha na blagoj vatri.
2. Miješajte par minuta dok ne očvrsne i dodajte puter.
3. Kada se puter otopi, umiješajte plazma keks i prebacite u kalup za torte.
4. Hladite u frižideru.
5. Pripremite preljev za torte od topljene bijele čokolade i slatke pavlake.
6. Ohlađenu tortu prelijte sa čokoladom i stavite da se stegne u frižider na sat vremena.
Poslužite hladno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.