Dobro čuvana tajna naših baka: Starinski recept za najukusniju tortu od maka

1
Radiosarajevo.ba
Dobro čuvana tajna naših baka: Starinski recept za najukusniju tortu od maka
Foto: YouTube/Screenshot / Torta od maka

Svi volimo brze i jednostavne kolače koji oduševljavaju i najzahtjevnije gurmane.

Jedan od takvih recepata je i ovaj koji će vas oduševiti ukusom, a svi će tražiti krišku više. 

Riječ je o starinskoj torti od maka koja se sprema u jednoj šerpi.

U Sanskom Mostu pronađeno četvero djece bez roditeljskog staranja: Sumnja se na trgovinu ljudima

U Sanskom Mostu pronađeno četvero djece bez roditeljskog staranja: Sumnja se na trgovinu ljudima

Sastojci

  • 600 ml mlijeka
  • 4 kašike griza
  • 150 g šećera
  • 200 g maka 
  • 150 g putera
  • 350 g mljevene plazme
  • 150 g bijele čokolade
  • 70 ml slatke pavlake
Trik iskusnih kuhara: Uz ovaj sastojak bijelo meso će biti mekano i neodoljivo sočno

Trik iskusnih kuhara: Uz ovaj sastojak bijelo meso će biti mekano i neodoljivo sočno

Priprema

1. Odaberite šerpu i dodajte mlijeko, griz, šećer i mak, te stavite da se kuha na blagoj vatri. 

2. Miješajte par minuta dok ne očvrsne i dodajte puter.

3. Kada se puter otopi, umiješajte plazma keks i prebacite u kalup za torte. 

4. Hladite u frižideru. 

5. Pripremite preljev za torte od topljene bijele čokolade i slatke pavlake

6. Ohlađenu tortu prelijte sa čokoladom i stavite da se stegne u frižider na sat vremena. 

Poslužite hladno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije