Djelotvoran trening: Koliko se trebate penjati da biste smršali

0
Radiosarajevo.ba
Djelotvoran trening: Koliko se trebate penjati da biste smršali
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Gubitak kilograma može postati lakši ako u svakodnevnicu uključimo i fizičku aktivnost. Jedna od tih fizičkih aktivnosti koja može ubrzati mršavljenje je penjanje po stepenicama.

Odgovor na pitanje koliko kalorija moramo sagorjeti za mršavljenje je subjektivan. Koliko kalorija osoba treba sagorjeti ovisi i o tome koliko kalorija konzumira, koliko je tjelesno aktivna i kakav joj je životni stil, piše Zadovoljna.hr.

Ljudi koji unose manje kalorija mogu ih potrošiti tokom rutinskih aktivnosti. Ostali koji konzumiraju više kalorija i imaju sjedilački način života, ipak se moraju više potruditi.

Prema Healthlineu, prosječna žena treba unositi oko 2.000 kalorija dnevno kako bi održala težinu, a 1.500 kalorija ako želi gubiti kilogram sedmično.

Ako za trening odaberete stubište koje ima 10 do 12 stepenica, spuštajući se i penjući se stepenicu po stepenicu sagorjet ćete od dvije do pet kalorija.

Osoba od 54 kilograma sagorijeva oko 235 kalorija penjanjem po stepenicama u trajanju od pola sata. Naravno, na to koliko ćete kalorija potrošiti uticaj ima više faktora poput vaše trenutne težine, težine uspona i dužine trajanja treninga.

Ono što morate imati na umu je da penjanje ili spuštanje uz previše stepenica nije najzdravija opcija za vaša koljena pa je uvijek bolje kombinirati nekoliko različitih treninga za konačni rezultat poput, na primjer, brzog hodanja ili trčanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije